Fredric har nätat flest gånger genom tiderna

Nyligen slog Jakob Karlsson nytt poängrekord i Vimmerby Hockey. Har kaptenen gjort flest mål också? Nä. "Det visste jag inte", säger Fredric Jaensson om att det är just han som toppar målligan. Se topp 20 här.

Fredric Jaensson var en notorisk målgörare, i både Vimmerby och Oskarshamn. "Freddan" toppar mål-listan i Vimmerby genom tiderna.

Fredric Jaensson var en notorisk målgörare, i både Vimmerby och Oskarshamn. "Freddan" toppar mål-listan i Vimmerby genom tiderna.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2023-02-21 19:00

För mig som följt Vimmerbys hockeylag under lång tid, är det rena nostalgitrippen att kika på listan över de som gjort flest mål genom historiens gång. Och det är idel kända ansikten och många gånger starka profiler och personligheter som finns med här. 

På topp 100 över de bästa målskyttarna hittar vi bland annat några med far- och son-relationer, vissa är bröder, någon har till och med vunnit VM och tagit OS-medaljer och varit tränare i SHL. 

Så, vem har då gjort flest mål? För många är det kanske överraskande, för en del andra är det inte så. 

Etta: Fredric Jaensson. 

Hann han verkligen med att göra så många mål i Vimmerby efter alla framgångar och säsonger i IK Oskarshamn, kanske vän av ordning tänker. Jodå.

– Jag är faktiskt lite förvånad att jag har gjort flest mål. Jag spelade inte så himla många säsonger ändå, säger han när vi pratar med honom under tisdagen. 

I själva verket blev det sju säsonger som spelare i klubben, där han även verkat som både sportchef och tränare. 

I Vimmerby nätade "Freddan" 122 gånger. Att jämföra med i Oskarshamn, då han blev målskytt 164 gånger. Där ligger han för övrigt tvåa genom tiderna, bakom Göran Martinsson. 

I moderklubben skuggas han av flera andra profilstarka spelare, som Jan-Erik Modigs (116 mål), Krister Ström (109), Thomas Carlsson (108), Christian Widéen (105) och Anders Kostenius (94). 

Varför var du så bra på att göra mål?

– Jag spelade med många duktiga spelare. Det är såklart en viktig del och att vi hade bra kemi. Sen kanske det är så att det är något som finns där från början. Något som sitter i ryggmärgen. 

Finns det någon annan extra detalj eller hemlighet?

– Jag tror det är viktigt att avsluta direkt, istället för att vänta. Jag vet när jag själv hade måltorka. Då tog det för lång tid och man sökte lägena på ett annat sätt. När allt flyter på och man har självförtroende, tänker man inte så mycket utan allt går automatiskt. 

Vem är den bästa målskytt du mötte i din långa karriär?

– Svårt att säga, det var så många. Men så här spontant är det faktiskt en spelare som verkligen sticker ut. När det var lockout i NHL hade Leksand en spelare (Michael Ryder) som var målkung i Montreal Canadiens. Han var riktigt grym när vi mötte honom. 

En titt i statistiken visar att kanadicken gjorde 34 mål på 42 matcher i Leksand säsongen 2004/2005. 

Fredric Jaensson har fortfarande ett väldigt starkt intresse för hockey och tittar på mycket matcher, i SHL, Allsvenskan och Hockeyettan.

Vimmerby har han också bra koll på. 

Vad tror du om lagets chanser framöver?

– Jag tror det blir bra. De kommer inte tappa förstaplatsen i serien. VI får se om de kan toppa det sen i slutspelet och det ska bli intressant att se vilken klass lagen från Allettan håller nu. 

Lettländaren Aigars Razgals är för övrigt den spelare i Vimmerby som gjort flest mål under en och samma säsong. Razgals gjorde ofattbara 65 (!) mål säsongen 1996/1997. Näst bäst är Kurt Svensson, med 49 fullträffar. 

I faktarutan kan ni se vilka 20 spelare som gjort flest mål genom alla tider i Vimmerby. Här följer också vilka lirare i dagens Vimmerby Hockey som tar sig in topp 100. 

Dagens VH-spelare:

8) Jakob Karlsson 84 mål, 25) Anton Carlsson 52, 55) Ludvig Vännström 28, 89) Eddie Levin 16, 99) Jacob Isaksson 14, 99) Hugo Olllila 14. 

Främsta målskyttarna

Här är topp-20 i Vimmerby: 

1) Fredric Jaensson 122 mål

2) Jan-Erik Modigs 116

3) Krister Ström 109

4) Thomas Carlsson 108

5) Christian Widéen 105

6) Anders Kostenius 94

7) Markus Modigs 85

8) Jakob Karlsson 84

8) Aigars Razgals 84

10) Jim Nordh 82

10) Johan Hermansson 82

12) Kurt Svensson 74

13) Stefan Pettersson 72

14) Lars Johansson 67

14) Joacim Hedblad 67

16) Sven-Arne Djurse 62

17) Mattias Wigley 61

18) Niklas Czarnecki 58

19) Magnus Gustavsson 57

20) Hampus Harlestam 56

Källa: Eliteprospects.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!