Drömmen blev sann: "Så jävla glad och lycklig"

Pelle Ström, Jakob Karlsson, Anton Carlsson och Oskar Humble. En kvartett VH-ikoner? Det kan man nog faktiskt påstå nu. Efter mängder av försök, med brutala nederlag, gick drömmen i uppfyllelse. "Otroligt att det gick till slut", säger kapten Karlsson.

Jakob Karlsson, Anton Carlsson, Oskar Humble och Pelle Ström har kämpat i många år för att nå kvalserien med VH.

Jakob Karlsson, Anton Carlsson, Oskar Humble och Pelle Ström har kämpat i många år för att nå kvalserien med VH.

Foto: Jens Lidesjö/Torbjörn Allvin

Ishockey2024-03-21 16:00

När krutröken lagt sig under onsdagskvällen infann sig en stor glädje, och lättnad, hos VH-spelarna som befann sig i Ljungby Arena. 3–1 i matchen och 3–0 i matchserien innebär att sagan fortsätter.

Självklart är ett avancemang till en kvalserie stort för vem som helst, men nog betydde den här bedriften något extra för ett antal av spelarna.

Jakob Karlsson. Kapten och fanbärare under så många år. Han har varit med i sluttampen flera gånger förr och fallit på upploppet. Nu fick han äntligen vara med och skriva VH-historia. Såhär sa han när Sporten mötte honom efter firande med supportar och lagkamrater:

– Man är lite tömd. Jag är så oerhört lättad, det är en väldig anspänning att spela såna här matcher. Det blir väldigt förlösande när det varit många år som vi varit så nära. Vi har kämpat för det här i åtta säsonger tillsammans. Det känns bara otroligt att det gick till slut.

undefined
Jakob Karlsson gör high five efter matchens slut

Han var väldigt nöjd med hur hans lag agerade efter att ha vänt matchen i den andra perioden. 

– Det är en bräcklig ledning med bara ett mål, men från 2–1 och framåt tycker jag att vi i stort sett spelar perfekt försvarsspel. Vi vågar hålla i pucken, ligger rätt och är tajta framför mål. 

Kan du sätta ord på var det här betyder för dig?

– Det betyder jättemycket, och vi är glada att vi nu kan göra något ännu bättre. Vi ska göra en så bra kvalserie som möjligt. Men det är såklart helt underbart och jag är oerhört stolt över hela klubben för att vi fortsatt kämpa. Trots alla besvikelser har vi jobbat ännu hårdare och till sist klarade vi det. Det känns så rättvist och välförtjänt, säger Karlsson.

Vid sin sida som assisterande kapten, tillika kedjekamrat, har han haft Anton Carlsson. 

– Det är fantastiskt skönt och en lättnad att vi lyckades. Det är mycket som byggs upp inombords under en sån här matchserie, och över en hel säsong, säger han precis utanför omklädningsrummet.

Carlsson lyfter fram en framgångsfaktor för VH, som blev tydlig även i match tre mot Troja. 

– Ju längre matchen går tar vi över mer och mer. Framförallt känns vi trygga i sättet vi vill spela och blir inte stressade även när de gör ledningsmålet. Det är en styrka i vårt lag. 

Hur mycket betyder det för dig?

– Jättemycket. Det är på grund av det här man spelar varje år och det har varit nära flera gånger. Det har blivit lite av en följetong att vi inte tagit det sista steget. Nu ska vi förhoppningsvis spela långt in på våren, säger han med ett leende.

På tal om tongivande spelare. I flera säsonger var back-giganten Oskar Humble en garant för VH i de bakre leden. För några månader sen fanns det inte på kartan att han skulle vara med och ta laget till nya höjder. Men det går fort i hockey, som de säger. 

– Vi har slitit i så många år och åkt ut i sista matchen. I mitt fall känns det känns så skönt, för det fanns inte en tanke på att jag skulle vara med från första början och så slängs man in i det här... Helt underbart. Att få stå här nu och få spela såna här matcher är jäkla roligt, säger Humble.

Vad kan vi vänta oss av er i kvalserien?

– Vi kommer gå för det. Vi vet att vi har ett bra lag och kan slå alla. Vi kommer inte slå av på takten utan bara gasa och försöka gå hela vägen. 

undefined
Pelle Ström och Anton Carlsson har äntligen nått sitt mål om kvalserien.

För en person i synnerhet var det svårt att hålla tillbaka känslorna. Pelle Ström, kulturbäraren med flest matcher i VH genom tiderna, var märkbart tagen efter matchen. 

– Jag är bara så jävla glad och lycklig. Man har varit med i så många år nu och fallit på det där målsnöret. Det är bara en lättnad, säger Ström till Sporten. 

Beskriv känslan efter så många tuffa nederlag och nu äntligen ha lyckats?

– Det är svårt att sätta ord på det. I såna här matchserier tar det slut så snabbt. Sen kommer vardagen ikapp en och man glömmer hockeyn några månader, sen försöker man igen. Det känns så jäkla skönt. 

Man ser bandet mellan er och supportrarna här efter slutsignalen. Hur speciellt är det ni byggt upp i klubben?

– Jag har ju bara varit i VH i min karriär och jag har bara bra minnen från mina år i föreningen. Allt är så nära, Vimmerby är inte direkt stort. Man träffar alla på stan, och jag jobbar på en skola där finns det många som är jätteintresserade, går man ned på Ica så träffar man alltid några som snackar hockey. Det blir som en stor hockyefamilj.

Hur långt kan det här bära?

– Det kan bära hur långt som helst, säger Pelle Ström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!