VH-kaptenen avgjorde med sekunden kvar: "Skrivet i stjärnorna"

Kapten Karlsson. Vem annars? Det stod skrivet i stjärnorna att det var han som skulle sätta den avgörande pucken med en sekund kvar borta mot Brödernas/Väsby. "Det var en halv hjärtattack när läget kom. Jag tittade inte ens upp och försökte bara fösa in den lugnt och fint", säger Jakob Karlsson till Sporten efter segern med 4–3, som gör att drömmen om Allsvenskt spel lever i allra högsta grad.

Jakob Karlsson blev enorm matchhjälte efter sitt avgörande med en (!) sekund kvar.

Jakob Karlsson blev enorm matchhjälte efter sitt avgörande med en (!) sekund kvar.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2024-04-18 22:40

57:52 – Utvisad för boarding och drömmen rann ut i sanden. 

59:59 – Enorm matchhjälte och segervrål framför fansen.  

Det var ett par minuter under torsdagskvällen som VH-kaptenen Jakob Karlsson aldrig kommer glömma. 

I öppen kasse, direkt från utvisningsbåset, kunde Karlsson skicka in pucken i mål med en sekund kvar, och nu väntar en rysare i Vimmerby ishall, där VH har chansen att ta sig till Allsvenskan. 

– Det är ett otroligt scenario. Vi satt och pratade lite om att de borde plocka målvakten, eftersom det fanns en liten chans för dem att gå vidare. Det känns som att det är skrivet i stjärnorna att vi ska fixa det nu, säger en lycklig Jakob Karlsson till Sporten. 

Men när utvisningen kom var det inte lika glad miner hos varken honom eller övriga VH-spelare. Då såg det väldigt mörkt ut i jakten tre poäng – som var ofantligt viktigt att få med sig hem från Upplands Väsby.      

Att hemmalaget Brödernas/Väsby behövde tre poäng för en minimal chans till Allsvenskt spel blev Vimmerbys frälsning.   

För när det återstod 22 sekunder av matchen blev en bur på isen tom. Jakob Karlsson fick en passning från Jakob Heljemo, tog emot den strax innan blålinjen, satte den i nätet och ett stort vrål utbröt från VH-klacken.    

Såhär upplevde han själv situationen: 

– Det var en halv hjärtattack när läget kom. Jag tittade inte ens upp och försökte bara fösa in den lugnt och fint. Det var inte det hårdaste skottet men den gick hyfsat mitt i mål.

Men det hade kunnat sluta annorlunda. VH hade en tvåmålsledning, som de tappade. Och när utvisningen kom var humöret inte direkt på topp hos VH:s nummer 10.

– Det var kanske en klumpig utvisning av mig och jag kände mig som en halv syndabock och allt var pissigt. Jag tycker vi slänger bort ledningen i onödan. Vi har spelat bra vid ledning i de andra matcherna. När de kvitterade blev man förbannad och tyckte det såg mörkt ut. 

Nog om vad som kunde blivit. Till det som faktiskt väntar.

För på lördag ska allt avgöras. Vimmerby har 17 poäng, Kristianstad 17 och Hudiksvall 16. Något av de tre nämnda lagen kommer spela i Allsvenskan nästa säsong.

– Det är en fantastisk bedrift av oss. I kvalserien möter vi Brödernas, Hudik och Kristianstad. Klubbar som är på en högre nivå än oss rent organisatoriskt och de flesta spelarna är heltidsproffs, här är det ingen som är i närheten av det. Jag är väldigt stolt över det vi har gjort hittills men vi ska gasa hela vägen in i mål, så får vi i se hur långt det räcker. 

På lördag kommer Halmstad Hammers på besök till Vimmerby. Samtidigt möter Hudiksvall Piteå på hemmais och Kristianstad tar emot Brödernas/Väsby. Nackdelen för VH är att de har en sämre målskillnad än motståndarna i toppen.

– Det går inte att börja tänka på mål. Halmstad är en tuff motståndare och det kommer bli en tuff match. Det är alltid svårt att vinna mot dem. Vi får försöka sikta på att ta tre poäng och sen får vi hoppas Brödernas kan göra en bra match nere i Kristianstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!