Heljemo inför rafflande avslutningen: "Ska växla upp"

Efter drygt tio år återvände Jakob Heljemo hem till Vimmerby och moderklubben där ishockeyresan började. Några månader senare står VH inför en spänningsfylld avslutning av Allettan, som ett av topplagen. "Nu ska vi växla upp ännu mer", säger Heljemo.

Heljemo ser fram emot avslutningen av Allettan. VH, Halmstad och Kristianstad i toppen har 33 poäng vardera.

Heljemo ser fram emot avslutningen av Allettan. VH, Halmstad och Kristianstad i toppen har 33 poäng vardera.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-02-19 20:51

Måndag och åter träning för Vimmerby Hockey i ishallen i Vimmerby. Eftersom ingen match stod på agendan i helgen fick spelarna ett par lediga dagar. Välbehövlig återhämtning inför den rafflande avslutningen av Allettan. 

Träningen avslutades med smålagsspel. Jakob Heljemos lag med svarta tröjor segrade mot de gula.

– Klassisk måndagsträning. Det är lite ringrostigt men i slutet kom vi igång och fick fart på grejerna, säger Heljemo när vi pratar med honom i ishallens katakomber några minuter efter avslutat träningspass.

Heljemo återvände i mitten av december hem till Vimmerby efter ett drygt decennium på vift i klubbar som Frölunda, Växjö Lakers och Tingsryd. Efter ett mindre lyckat äventyr i danska Odense passade det bra att komma tillbaka till rötterna. 

– Det är lite speciellt att se allt igen, efter ett antal år borta från Vimmerby. Det är kul såklart. Mycket släkt kommer och kollar på matcherna och man träffar folk som man inte träffat på ett tag. Så det är bara kul att vara hemma och spela igen.

Inför Allettan var det inte bara Heljemo som anslöt till VH. En annan spelare med starkt CV, Christoffer Törngren, återvände också hem till moderklubben. I en stor majoritet av matcherna har de dessutom kamperat ihop i samma kedja. 

– Jag och Törngren har kommit in bra i gruppen. Det är lite annan hockey jämfört med vad jag spelat innan. Men jag tycker det är roligt, vi har mycket puck och mycket lägen framåt. Vår kedja (Heljemo, Törngren och Carl Sjöberg) har kanske inte fått utdelningen vi förtjänar, men vi skapar hela tiden och det blir bättre för varje dag som går.

undefined
Jakob Heljemo trivs bra i Vimmerby Hockey.

Poängskörden har inte varit sprudlande hittills för Heljemo, med 1+3 på 14 matcher. Men 24-åringen är klok i sin centerroll och bidrar med mycket mer än bara poäng, i både det offensiva och defensiva spelet.

Har du uppfyllt dina förväntningar på dig själv hittills i VH-tröjan?

– Jag vet vad jag kan, vilken typ av spelare jag är och vad jag gjort innan. Jag tycker jag spelat bra, men kraven jag ställer på mig själv är höga. Först och främst är det viktigaste att laget går bra, det vill jag vara bidragande till. Men vi är långt ifrån klara, vi har bara börjat. Nu ska vi växla upp ännu mer när det gäller som mest.

Ja, för nog gäller de kommande matcherna en del. I toppen av Allettan Södra finner vi tre lag med 33 inspelade poäng med tre omgångar kvar att spela. På grund av sämre målskillnad är VH trea, bakom tvåan Halmstad och ettan Kristianstad som innehar de två åtråvärda topplaceringarna.

Nästa uppgift är Visby/Roma på bortaplan under onsdagskvällen. Det gotländska laget ligger näst sist, men bör inte underskattas enligt Heljemo: 

– Det är en tuff bortamatch med en lång resa dit och Visby är inte dåliga. Det finns inga dåliga lag i den här serien, och de kämpar för att ta sig till slutspel, så vi har respekt för dem. Vi hade en tajt match hemma mot dem med en uddamålsseger (1–0 till VH). Från och med nu kommer det bara vara tuffa matcher, men det ser vi fram emot.

Det måste kännas som en rolig utmaning ni har framför er?

– Det är det här som är kul, när det är så jämnt. Vi vill nå topp två såklart. Tre lag är på samma poäng, men vi kan bara fokusera på vårt. Vi vill gå rent här i slutet och sen får vi se hur långt det räcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!