VH-talanger uttagna till Smålandsläger: "Ska vara väldigt stolta"

Smålandslaget i ishockey för både pojkar och flickor samlas i Västervik för en intensiv helg fylld av träningar och matcher. Vimmerby Hockey har tre representanter i form av Kalle Svensson, Elsa Zukiewicz och Leah Kostenius.

Kalle Svensson, Elsa Zukiewicz, och Leah Kostenius är uttagna till Smålandslagets läger i Västervik. Lägret är det sista inför TV-pucken.

Kalle Svensson, Elsa Zukiewicz, och Leah Kostenius är uttagna till Smålandslagets läger i Västervik. Lägret är det sista inför TV-pucken.

Foto: Privat

Ishockey2024-08-08 16:03

Lägret fungerar som den sista gallringen innan det vankas TV-pucken.

På killsidan är 36 spelare uttagna, varav 30 utespelare. Kalle Svensson är en av dem. Gänget samlades på torsdagen för träningar och genomgångar. På fredag står ett möte mot Västerviks J18-lag på agendan, och på lördag delas grabbarna upp i två lag och möter Östergötlands distriktslag i varsin match.

– På ett föräldramötet innan det drog igång pratade ledarna pratade mycket om att killarna ska vara väldigt stolta och nöjda över att ha tagit sig hit. Om det sen inte skulle bli TV-pucken är inte det hela världen, även om det såklart är målet för de som är här, säger Thomas Svensson, pappa till Kalle, medan han tittar på lagets första träning.

Tjejerna drar igång sitt läger under fredagen och kommer vara i Västervik tills på söndag. Även där har VH representanter i form av Elsa Zukiewicz och Leah Kostenius. Alice Kennmark var också uttagen, men valde att tacka nej.

– Det är ungefär samma upplägg för tjejerna. Jag tror det är fyra målvakter uttagna och cirka 30 utespelare, berättar Anders Kostenius, pappa till Leah.

I år är det 09:ornas år i TV-pucken, och trots att Elsa och Leah är födda 2010 har de alltså blivit kallade. Även om tjejerna är glada över uttagningen är de såklart sugna på mer.

– Eftersom de var med i Aprilcupen med Småland, som de faktiskt vann, fick de nog mersmak och hoppas ta en plats i laget igen. Tjejerna har tränat på bra i sommar. De spelar fotboll och sen har det blivit extra skott- och teknikträning för att förbereda sig inför lägret.

Utvecklingen går framåt på damsidan i hockey, så det har blivit en hård konkurrens om platserna till TV-pucken.

– Framförallt i Småland finns det årgångar som är väldigt duktiga. Nu när det blivit såpass stort bland tjejerna krävs det att man lägger ned tid för att ta sig vidare, förklarar Anders.

Flickornas kvalspel till TV-pucken spelas 13-15 september och pojkarnas 6-8 september.

Finalspelet i årets upplaga genomförs mellan 31 oktober och 3 november. Spelplatsen är Renew Arena i Upplands Väsby, vilket bådar gott för VH-representanterna, om de tar sig dit. Det var ju i den arenan som VH-kaptenen Jakob Karlsson satte segermålet i näst sista kvalseriematchen mot Brödernas/Västby, med bara en sekund kvar, vilket höll VH kvar i kampen om den allsvenska platsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!