VH tog hem jämn derbykamp och blev klara för Allettan

Det satt hårt åt, men till slut fick Vimmerby Hockey med sig tre poäng hem från derbyt borta mot Tranås via vinst 5–2. "En stark insats och skönt att platsen i Allettan är säkrad", sa VH-tränaren Staffan Lundh.

Vimmerby Hockey tog hem derbyt mot Tranås.

Vimmerby Hockey tog hem derbyt mot Tranås.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2021-11-12 22:00

Det tog elva minuter innan första målet kom, men sedan duggade de tätt ett tag. Pelle Ström låg bakom det första efter att vaket ha lämnat sin backposition och stuckit fram mot kassen och förvaltat en passning från Hugo Ollila. Dryga minuten senare var det kvitterat efter att Lukas Isaksson tagit ett avslut och hunnit fram och petat in returen på egen hand.

2–1 för VH kom efter att Tatu Kokkola klivit på och stressat Tranås försvar som tappade pucken och lät VH-spelaren göra mål enkelt. VH bjöd omgående tillbaka då det tog Tranås sex sekunder att kvittera till 2–2 efter att Oscar Lilja tagit tillvara på en retur. 

– Jag tycker vi började bra och fick in målen som vi skulle. Däremot var det lite oroväckande att vi lät dem kvittera så snabbt två gånger. Man vill ju gärna ha en ledning att spela på, sa Staffan Lundh.

Andra perioden såg klart annorlunda ut spelmässigt. Tranås satte rejält tryck i Vimmerbys zon och hade en hel del fina chanser utan att göra mål. Viktiga 3–2 kom istället tre minuter från periodpausen då Hugo Ollila högg på en passning från Anton Carlsson.

– Tranås klev fram rejält och hade övertaget. Då var det psykologiskt viktigt att vi fick göra målet och ta med oss ledningen, sa Staffan Lundh.

I tredje perioden hade VH läget under god kontroll. De fick också ett guldläge att avgöra då Tranås drog på sig matchens två första utvisningar. VH:s power play levererade i spel fem mot tre och det var Tatu Kokkola som var sist på pucken. Segern säkrades sedan med mål i tom bur av Tatu Kokkola i slutminuten.

– Det såg stabilt ut i tredje. Tranås gör det bra och det syns att de har fina kvalitéer i sitt lag, sa Lunch som tyckte det var anmärkningsvärt med så få utvisningar i matchen.

– Ett derby av den här kalibern där det tar över 50 minuter innan första utvisningen kommer måste vara ovanligt. Jag tyckte att det var bra kamp på isen, men spelarna höll sig på rätt sida och gjorde inga fula grejer så på det viset var det inte så konstigt.

Segern innebär att VH i serieledning har 14 poäng ned till Mörrum på sjätteplatsen i tabellen med fyra omgångar kvar att spela. Det innebär att platsen i Allettan är säkrad.

– Det är skönt att det är teoretiskt klart med platsen i Allettan nu. Samtidigt ska vi inte slå oss till ro än utan köra på hela vägen. En bra placering kan ge någon extra hemmamatch i Allettan sen. Vi tar sikte mot Karlskrona hemma på söndag. Det vore skönt att få lite revansch mot dem nu när vi får chansen att spela mot dem.

Målen:

Första perioden: 0–1 (11.00) Pelle Ström (Hugo Ollila, Tatu Kokkola), 1–1 (12.26) Lukas Isaksson, 1–2 (16.17) Tatu Kokkola (Lucas Jidenius, Philip Elgeståhl), 2–2 (16.23) Oscar Lilja.

Andra perioden: 2–3 (36.29) Hugo Ollila (Anton Carlsson).

Tredje perioden: 2–4 (53.14) Tatu Kokkola (Todd Winder, Ludvig Vännström), 2–5 (59.26) Hugo Ollila (Anton Carlsson).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!