Lundh om tveksamma målet: "Ser ut som ett stolpskott"

Var pucken inne eller tog den i stolpen? Den frågan ställde sig många efter Vimmerby Hockeys uddamålsförlust (2–3) hemma mot Huddinge IK. Och att just det målet blev avgörande var tufft att ta in för tränaren Staffan Lundh. "Det blir extra surt att förlora på det sättet", menar han.

Här har Huddinge precis utökat sin ledning i den andra perioden, efter en rörig situation.

Här har Huddinge precis utökat sin ledning i den andra perioden, efter en rörig situation.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2022-01-05 22:11

Det vill sig verkligen inte på hemmaisen för Vimmerby Hockey i nuläget. Det som tidigare varit en stark hemmaborg har nu förvandlats till en plats där man åkt på sju raka förluster. 

I efterhand kan vi konstatera att Huddinges mål fram till 1–3 i slutet på den andra perioden blev helt avgörande, åtminstone resultatmässigt. Joakim Hälleström sköt lågt och pucken såg ut att ta i stolpen bakom hemmamålvakten Gustav Bågenvik och studsa ut. Domaren som stod närmast målet signalerade för mål – till publikens och VH-spelarnas stora förvåning. 

– Det går så fort men det ser ut som att det är ett stolpskott... När jag försöker titta på tv-bilderna så ser det på något vis ut som att pucken går i stolpen. Samtidigt är det lite svårt att se på bilderna, säger Vimmerbys tränare Staffan Lundh.

Att matchen skulle bli jämn var det nog många som hade kunnat förutspå. Både VH och Huddinge hade fått tunga starter på Allettan och parkerade på den nedre halvan inför onsdagens möte i Vimmerby ishall. 

0–0 efter den första perioden kändes rättvist, men i slutskedet av den vispade Anton Kalte in ledningsmålet för gästerna och plötsligt var VH i underläge inför den andra akten. Det ska sägas att VH definitivt skapade tillräckligt för att ta ledningen.

– Vi har fina tendenser i spelet och vi gör många bra saker. Det är däremot fortsatt målskyttet som är ett litet aber för oss. De som annars varit våra vanliga målskyttar, så som Jidenius (Lucas), har inte det rätta flytet just nu, menar Lundh.

Det fortsatte sedan att studsa åt fel håll för VH. Huddinges 0–2-mål tre minuter in i den andra perioden kom till efter en stökig situation. Hoppet tändes ändå när jubilaren Jakob Karlsson – spelade sin 300:e match i VH-dressen – prickade in 1–2 ett par minuter senare. 

Och sen kom alltså det omdiskuterade målet. Domartrion verkade säkra på sin sak, trots att Jakob Karlsson och flera andra VH-spelare inte riktigt höll med i stunden. Gustav Bågenvik, som för övrigt var bra i kassen för hemmalaget, menar att han tycker sig höra att pucken går i stolpen bakom honom.

– Jag hör ett kling som låter som ett stolpskott, men jag är inte helt säker. Jag känner att pucken tar på mitt lår och ändrar lite riktning, så den borde ha gått i stolpen... Samtidigt tycker jag inte att det är det vi förlorar matchen på, säger Bågenvik.

På sätt och vis kan man ändå säga att det målet blev utslagsgivande. VH reducerade till 2–3 (Olle Södelund) i början på den tredje perioden och fortsatte att rada upp chanser. Gästernas målvakt Sebastian Andersson stod då för ett par strålande räddningar. När VH plockade ut målvakten under de två sista minuterna hade man också en puck som tog klockrent i stolpen. Tyvärr för deras del höll Huddinge undan hela vägen.

– Det blir dubbelt och extra surt att förlora på det sättet som vi gör, menar Staffan Lundh och fortsätter:

– Vi krigar och gör allt för att försöka vinna. Vi möter ett storvuxet lag som håller oss på utsidan en del. Trots det så har vi ändå chanser för att kunna vinna en hockeymatch. Det är skott i stolpen och andra bra lägen som mycket väl hade kunnat resultera i en kvittering. Normalt sett, när man skapar så mycket och skjuter så mycket som vi gör, brukar man få bättre utdelning.

Och målskyttet och ineffektiviteten är ett återkommande problem för VH, som fortsatt är näst sist i serien.

– Vi jobbar så klart på den biten med målskyttet. Det är svårt att peka på något specifikt som gör att vi inte lyckas bättre. I vissa moment kan man kanske säga att någon ska vara lite hetare och ta sig hela vägen fram på kassen. Sådana beslut måste spelarna själva kunna fatta där ute.

Vimmerby-Huddinge 2–3

Första perioden: 0–1 (19.14) Anton Kalte.

Andra perioden: 0–2 (23.33) Jonatan Tordhall, 1–2 (25.40) Jakob Karlsson (Gustav Jansson, Ludvig Vännström), 1–3 (35.31) Joakim Hälleström.

Tredje perioden: 2–3 (42.27) Olle Söderlund (Tatu Kokkola, William Dageryd).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!