VH-tränarens tankar efter den jobbiga förlusten

Långa stunder var Vimmerby Hockey det bättre laget mot toppkonkurrenten Nybro. Ändå blev det förlust med 5–3.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-12-26 18:19

En kvart efter slutsignalen i Liljas Arena pratade vi med VH-tränaren Phil Horsky. Han var inte alltför nedslagen – trots tappet i den tredje perioden. En tillsynes säker 3–1-ledning förvandlades till en blytung 5–3-förlust på bara några minuter. 

– Det var en tuff förlust, så klart. Nybro hade ett jättebra powerplay som gjorde att de kom tillbaka i matchen. Det var fina mål. Sedan var de tunga i slutet. Så är det tyvärr.

– Men man måste titta på det positiva. I nästan 50 minuter var vi verkligen stabila och solida. Vi gjorde en riktigt bra ishockeymatch på bortaplan, säger Phil Horsky.

Frånsett en svajig start var det Vimmerby som styrde spelet i den första och andra perioden. 1–2 efter 40 minuter var i underkant. I inledningen av den tredje perioden kom även 3–1. I det läget hade VH bra kontroll på matchen. Det var i alla fall känslan.

– Ja, det var stabilt. Vi spelade helt enligt matchplanen. Framför allt är jag nöjd med den andra perioden. Då spelade vi bra i alla zoner och hade många chanser att utöka ledningen. De hade stora problem med oss, säger Horsky.

Men Nybro kom alltså tillbaka. Hemmalaget både reducerade och kvitterade i powerplay. När sedan Jesper Mångs pangade in 4–3 efter 53:19 var vändningen fullbordad. Alla tre målen kom inom loppet av fem minuter. I slutet satte den meriterade finländaren Eero Savilahti 5–3 i tom bur och VH var ett slaget lag.

Kunde ni ha gjort något annorlunda i den tredje perioden?

– Det blev en annan matchbild när Nybro satte mer press och var desperata. Men självklart kunde vi ha spelat bättre i boxplay. Det var de målen som var skillnaden. Totalt sett är jag ändå nöjd med vår insats. Det finns inte mycket att gråta över. Det är bara att fokusera på nästa match, säger Phil Horsky.

Något överraskande var det backen Olle Hellström som var VH:s främsta anfallsvapen i länsderbyt. Han noterades för tre poäng (1+2) och fick beröm av sin tränare efter matchen.

– Han spelade med mycket självförtroende. Det var roligt att se. Det var en riktigt bra match av honom. 

Förlusten innebär att Vimmerby Hockey har hamnat i ett pressat läge inför avslutningen. Förmodligen kommer det krävas fyra-sju poäng till för att nå Allettan.

På måndag kväll är det hemmamatch mot Hanhals. Därefter väntar dubbla bortamatcher mot Kalmar och Halmstad.

VH-poängen: Olle Hellström 1+2, Johan Schreiber 1+0, Todd Winder 1+0, Sebastian Vidmar 0+1, Pierre Gustavsson 0+1, Ludvig Vännström 0+1, Anton Carlsson 0+1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!