VH-tränarens tankar kring uppdraget: "Gillar underdogsstämpeln"

Björn Tholander Olsson är ett av Vimmerby Hockeys nya tillskott i ledarstaben inför en spännande säsong i Allsvenskan 2024/2025. Han kommer att stå bredvid huvudtränaren Peter "Piva" Johansson som assisterande tränare för att ta sig an den stora utmaningen som väntar. "Jag har alltid tyckt om underdogstämpeln", säger han.

Vimmerbys assisterande tränare Björn Tholander Olsson var inte så förvånad över VH:s avancemang.

Vimmerbys assisterande tränare Björn Tholander Olsson var inte så förvånad över VH:s avancemang.

Foto: Meijer Media

Ishockey2024-07-20 10:00

Sedan några dagar tillbaka gick Vimmerby Hockey ut med att ledarstaben kommer innehålla skånskt blod inför kommande säsong i Hockeyallsvenskan, nämligen Nyköpings förre tränare Björn Tholander Olsson. Tidigare har 49-åringen varit huvudtränare för Valdemarsvik och IK Guts i Division 3. Säsongen 2022/2023 tränade han även Mjölby Hockey när de tog steget upp från division 2 till Hockeyettan.

Sporten tog ett snack med Valdemarsviksbon.

Hur startade din hockeykarriär och hur kommer det sig att du blev tränare?

– Det hela började med ett telefonsamtal från en bekant som frågade mig ifall jag var sugen att träna ett av Malmö Redhawks ungdomslag, där jag tidigare spelade som ung. Min period i Malmö blev väl ganska framgångsrik då mitt U16-lag tog SM-guld. Sedan blev det inte mycket mer med det och jag flyttade upp till Valdemarsvik för jobbets skull. Några år gick förbi och mitt intresse för hockeyn började komma tillbaka. Då tog jag på mig rollen att börja coacha på nytt igen.

Efter din sejour i Nyköping blir Vimmerby din nya destination. Varför?

– Det är ett lag som jag har följt ett bra tag, speciellt i slutet av förra säsongen då Allettans playoff gick mot sitt slut. Jag besökte Vimmerby i våras och tittade på när de mötte Troja-Ljungby och man såg redan då vilken glöd det fanns i. Att man lyckades gå upp en serie förvånade mig inte så mycket då det redan märktes att VH var snäppet vassare än sina motståndare.

Det kommer att bli en säsong där mycket står på spel för Vimmerby när man nu är helt nya på den här nivån. Det kommer även bli ett antal långa resor, till exempel Björklöven som ligger cirka 930 kilometer norrut.

– Man måste vara förberedd när man åker så långa resor. Man kan inte bara ta det som det kommer utan det gäller att man planerar noggrant för att få bästa möjliga utgångsläge, svarade Björn Tholander Olsson bestämt.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot alla 52 matcher som väntar oss i den nya serien men såklart blir det spännande med så många Smålandsderbyn. Det är nog det som gör säsongen extra rolig då vi kommer få spela mot, Oskarshamn, Tingsryd, Nybro och Kalmar. Sen blir det en häftig upplevelse med alla de klassiska klubbarna som kommer besöka ishallen.

Vad kan VH-fansen förvänta sig av dig?

– De kan förvänta sig ett stenhårt jobb från min och hela lagets sida. Det är en tuff utmaning som väntar oss, vi kommer göra allt från ledarhåll för att säsongen ska bli så framgångsrik som möjlig. Som många vet är hoppet mellan Hockeyettan och Allsvenskan väldigt stort och vi ska se till att det inte blir lätt att spela mot Vimmerby Hockey.

Men för att ta sig till Vimmerby från Valdemarsvik måste Björn spendera cirka en timme i bilen, då är frågan om han kommer välja att skaffa ett tillfälligt boende i krokarna eller inte?

– Jag kommer att pendla mellan orterna. Det är något jag är van vid då jag gjorde likadant när jag var tränare i Mjölby och Nyköping. Vimmerby blir en kortare sträcka så det känns inte som något större problem. Jag brukar lägga tiden i bilen på att tänka ishockey och nya idéer som kan gynna laget.

Den sträckan har Björn redan fått känna av då han befann sig i Vimmerby för några dagar sedan.

– Det var i början på veckan jag besökte Vimmerby för att ha ett möte med min tränarkollega Peter Johansson och sportchefen Pelle Johansson. Vi gick igenom upplägget inför säsongen, filosofin vi vill köra på isen och hur det kommer se ut för oss på tränarsidan. Man kan väl summera det hela med att vi gör oss redo inför det som skall komma, svarade Björn Tholander Olsson.

Hur ser du på din relation till Peter Johansson?

– Vi båda är ju från Skåne men han har ursprung från Ängelholm och jag Malmö vilket är lite komiskt då det är två städer med mycket rivalitet när det kommer till ishockey, svarade Björn Tholander Olsson skrattandes. Men det spelar ingen roll. Jag har följt Peter och sett hans jobb som tränare, det blir spännande att ha någon framför mig som man får ta lärdom av.

Kommer du att jobba heltid som assisterande tränare?

– Nej, jag driver ett företag som hjälper idrottare på elitnivå som behöver kombinera sin sport med ett yrke. Det är något jag tänker fortsätta med vid sidan av hockeyn.

Björns tränarkarriär

2014 – 2016 Valdemarsviks IF, division 3, huvudtränare.

2016 – 2022 IK Guts, division 3/division 2, huvudtränare.

2022 – 2023 Mjölby HC, division 2, huvudtränare.

2023 – 2024 Nyköpings SK, Hockeyettan, huvudtränare.

2024 – Vimmerby Hockey, Hockeyallsvenskan, assisterande tränare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!