VH vann första åttondelen – Winder blev stor hjälte

Första åttondelsfinalen i jakten på Allsvenskan. Vimmerby Hockey åkte till Blekinge och gästade Mörrum – och vände hem till Småland med en 1–0-seger och ett ben i kvartsfinalen.

VH-spelarna firar matchens första mål.

VH-spelarna firar matchens första mål.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2021-03-30 21:05

Det var hemmalaget Mörrum som kopplade greppet om matchen direkt och bjöd på en fartfylld och fysisk ishockey. Vimmerby såg tagna ut och kom inte riktigt in i matchen – tills man fick ett powerplay i den 12:e minuten. VH-spelarna radade upp chanser och hade ett konstant tryck på Mörrum men fick inte in pucken. Perioden förblev mållös, trots att båda lagen hade flera guldlägen att ta ledningen. 

Vimmerby höjde sig betydligt i den andra perioden, mycket tack vare att man matchade Mörrum i den fysiska kampen. Spelet med och utan puck blev även det bättre. Därför kändes det bara som en tidsfråga innan målet skulle komma. Och det kom...

I den 30:e minuten fick backen Olle Hellström tag i pucken och skickade ett skott mot mål. Todd Winder hade hittat en perfekt position framför Mörrums kasse och kunde läckert styra in ledningsmålet för VH. Förlösande och viktigt. Det syntes på målfirandet att det betydde mycket. 

Hans mål blev också den andra periodens enda. VH såg dittills ut att ha bra kontroll på matchen, även om Mörrum stundtals visade att kvaliteten i offensiven var hög. 

De flesta hade nog väntat sig en forcering från hemmalaget direkt i den sista perioden. Istället var det VH som kändes mest heta och mest sugna på ytterligare ett mål.

Sex minuter in fick Ludvig Vännström en utvisning för "delaying the game" och "Laxarna" fick läge att spela powerplay. Då klev Tomas Rydén verkligen fram och visade att han ville behålla sin nolla intakt. Marcus Paulsson, Khalid Ibrahim och övriga hemmaspelare försökte och försökte, men stoppades av VH-målvakten gång på gång. 

Till slut visade det sig att Todd Winders mål skulle bli helt avgörande. Mörrum försökte trycka upp men kom aldrig till några jättechanser. VH kunde bevaka sin ledning och vinna den första ronden. 

Nästa match är på fredag, då i Vimmerby ishall. Vinner VH den är man klara för kvartsfinal. Om Mörrum vinner så väntar en tredje och avgörande match på lördag, också den i Vimmerby. 

Mörrum–VH 0–1

Första perioden: - 

Andra perioden: (29:57) Todd Winder (Olle Hellström, Sebastian Vidmar). 

Tredje perioden: -

Skotten: 20–33 (11–6, 5–18, 4–9)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!