Hopp om allsvensk plats för VIK – Tingsryds ansökan nekad

Tingsryds AIF riskerar att flyttas ner till Hockeyettan då licensnämnden nekat klubbens ansökan om kontrollår. Då kan Västerviks IK få frågan om TAIF:s allsvenska plats.

Tingsryd illa ute när det gäller fortsatt spel i Hockeyallsvenskan.

Tingsryd illa ute när det gäller fortsatt spel i Hockeyallsvenskan.

Foto: Daniel Eriksson

Ishockey2024-06-26 13:00

Om något hockeyallsvenskt lag inte klarar kraven för spel står VIK näst på tur som ersättare.

Nu ligger Tingsryd risigt till då hockeyförbundets licensnämnd nekat smålandsklubbens ansökan om kontrollår.

"Licensnämnden kräver att TAIF presenterar en handlingsplan för säsongen 24/25. TAIF måste senast den 3 juli klockan 12.00 få in sammanlagt 2.5 miljoner kronor i så kallade kapitaltäckningsgarantier, vilket är en slags borgensumma som inte betalas ut förrän den dag hockeybolaget tvingas lägga ner sin verksamhet", skriver Smålandsposten.

Om Tingsryd inte lyckas med det flyttas man ner till Hockeyettan, precis som Kristianstad förra året.

Då ställs frågan om ersättare först till Västerviks IK.

– Det är Svenska ishockeyförbundet som offentligt kommer att ställa frågan och erbjuda oss en plats. Sen får vi två veckor på oss att svara, berättar VIK:s klubbchef Petra Axelsson.

Hur går tankarna?

– Det är en stor fråga som vi inte har diskuterat särskilt mycket än. Skulle vi få frågan så kommer vi att samla alla sponsorer, partners och kommunen för att tillsammans ta det beslutet. Vi kommer i alla fall inte riskera föreningens ekonomi eller överlevnad utan vi måste veta att vi har täckning för det i så fall. Det är inte bara att tacka ja utan man måste visa att man fixar det också. Så tycker i alla fall vi i ledningen, säger Petra och fortsätter:

– Men jag tror att Tingsryd kommer lösa det. De har starka finansiärer bakom sig.

undefined
VIK:s klubbchef Petra Axelsson.

Om VIK skulle tacka nej till platsen är det Hudiksvall som står näst på tur då de blev tvåa bakom Vimmerby i kvalet till Hockeyallsvenskan.

– Vi fick ryktesvägen att även Almtuna var i den här sitsen i maj, men de verkar ha löst det. Vårt fokus nu är på att klara av kravet för spel  Hockeyettan. Vi skickade in vår licens till licensnämnden på studentdagen där vi visade att vi uppfyller åtta procent av det egna kapitalet. Vi har inte fått svar än, men det lär väl dyka upp den här veckan.

Vad kommer ni få för svar tror du?

– Jag är övertygad om att vi uppfyller de där åtta procenten i föreningen, säger Axelsson som just nu fokuserar på spel i ettan.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan göra med laget Victor Öhman har satt ihop. Kul att rankas som topplag igen.

I Tingsryd är ordföranden Jan Pyrell hoppfull om att få in pengarna i tid.

– Jag tror att det går och att licensnämnden godkänner vår handlingsplan, säger han till SMP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!