Sportchefen om framgången: "Klart det är skillnad"

Vi ska inte kalla det som natt och dag, men det är lite ditåt. Förra året gick det tungt för Vimmerby Hockey i grundserien. Nu är läget ett helt annat. Vi tog ett snack med sportchefen Pelle Johansson om det, om spelare som stuckit ut och en hel del annat.

Vimmerby Hockeys sportchef Pelle Johansson är mycket nöjd med lagets prestation i grundserien.

Vimmerby Hockeys sportchef Pelle Johansson är mycket nöjd med lagets prestation i grundserien.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2023-12-05 19:00

Två omgångar återstår av den södra Hockeyettan.

Vimmerby behöver inte känna någon oro, någon ångest eller osäkerhet för att missa Allettan. De är redan där. 

Annat var det som sagt förra året vid den här tidpunkten. Då var VH långt, långt ifrån avancemang till Ettans finrum. När vi summerade serien landade Vimmerby då på en åttonde plats, med 16 inspelade poäng, nio uddamålsförluster och 15 pinnar från Allettan. 

Nu är laget som sagt redan klara.

Skillnaden är markant. Poängskörden är uppe i 33 poäng och då återstår två matcher, mot Kallinge och Tyringe. 

Försök förklara skillnaden och framgången nu?

– Egentligen har vi fortsatt där vi avslutade förra säsongen. Backsidan är bra, det visste vi, försvarsspelet sitter, målvakterna är duktiga och offensivt har vi spridit ut målskyttet mer. Jag tror också att vi är svåra att möta med den fart vi har och att vi är ett hot över hela linjen. Det handlar inte bara om förstafemman, utan om alla fyra. Vi har inte minst en fjärdekedja som kan trycka ner motståndet och det är väldigt viktigt. Och såklart...vi är sylvassa i powerplay, säger Pelle Johansson och fortsätter:

– Vi får räkna med att effektiviteten i powerplay kommer att sjunka. Det är en nivå som det inte går att hålla över en hel säsong. Nu kommer vi dessutom att möta lag som kommer att scouta oss väl. Samtidigt ska vi vara ärliga. Serien är sämre än vad den var förra året. 

När ni gick in i säsongen. Har den känslan du hade då motsvarat vad du känner nu?

– Nästan alla har tippat oss där vi landar. Sen är man alltid orolig inför en seriestart och så kommer det nog alltid att vara. Men självklart är jag nöjd med hur det har gått. Grundserien är alltid lite av en ångest. Det är ändå till Allettan man vill och säkrat kontrakt. 

Är det några spelare som du tycker stuckit ut så här långt?

– William Dageryd har varit riktigt bra och lyft sig, sen måste jag säga att Adam Petersson är en positiv överraskning. Han har verkligen tagit för sig. Killarna i fjärdekedjan (Isac Göransson, Sebastian Linder och Filiph Åström) måste också nämnas. De sliter på och gör det bra. 

Är det aktuellt med nya spelare?

– Inte jätteaktuellt. Hela laget har steppat upp jämfört med förra hösten. 

Hur är läget med Christoffer Törngren (elitspelare i många år). Är han fortfarande med och tränar med er?

– Ja, han kör på och har varit med länge nu. Vi tjatar förstås på honom, men hur det blir vet vi inte. Det är klart att det vore svårt att säga nej till honom om han vill spela här. Han skulle höja vårt lag. 

Västervik var intresserade av att knyta till sig Oskar Lindgren. Finns det konkreta förfrågningar kring honom eller andra spelare i truppen?

– Nej. De senaste veckorna har jag inte hört något. Vi får se hur det blir om någon vecka när vår serie har slutat. Några klubbar i Allsvenskan kommer tappa spelare till JVM, då kanske det eventuellt blir aktuellt att låna in från oss. Det vet jag inte. 

Grundserien slutar på söndag, den 10 december. Sedan dröjer det ett tag till Allettan startar, 27 december. Något som Pelle Johansson har lite synpunkter på. 

– Det är inte helt optimalt. Jag tycker att de hade kunnat komprimera serien och kanske startat en vecka senare istället. Nu har vi ju redan haft ett uppehåll för landslagspel. Att vi ska ha ett uppehåll för den sakens skull kan man tycka är märkligt när vi spelar på division ett-nivå.

Allettan så. De fem lagen från Vimmerbys serie är redan klara. Utöver VH så går Kristianstad, Karlskrona, Halmstad och KRIF dit. Mycket tyder på att de kompletteras med lagen från den västra serien: Mariestad, Skövde, Dalen, Tranås och Lindlöven. 

Hur ser du på motståndarna?

– Som jag har förstått det så får vi möta lagen från västra serien, men att det inte är säkert att det blir Lindlöven. De tittar geografiskt och det kan lika gärna bli Nyköping eller Visby. Hur som helst så kommer det att bli ett getingbo. Skövde och Tranås har vi redan mött på försäsongen, Mariestad är ett av de förhandstippade lagen att gå hela vägen och mot Dalen brukar det alltid bli tajt och jämnt. För oss handlar det om att undvika de två sista platserna. 

Vad blir viktigt för att även kunna prestera på en hög nivå i Allettan?

– Målvakts- och försvarsspelet är jätteviktigt. Kan vi ligga på två insläppta per match så ger det oss alltid chans att vinna matcher. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!