VH:s sportchef: "Man blir lite vemodig"

Det är bråda dagar för sportchef Pelle Johansson. Och under fredagen small det till rejält. På morgonen meddelade Vimmerby Hockey att Hampus Sylvegård lämnar klubben och runt lunchtid kom starka uppgifter på att Oskar Lindgren ska vara klar för en återkomst till VH. I en längre intervju tar vi upp senaste nytt och hur många agenter som egentligen ringt.

Det är hektiska dagar för Vimmerby Hockeys sportchef Pelle Johansson. "En bit över 50 agenter har hört av sig", säger han.

Det är hektiska dagar för Vimmerby Hockeys sportchef Pelle Johansson. "En bit över 50 agenter har hört av sig", säger han.

Foto: Meijer Media

Ishockey2024-04-26 14:13

Vi börjar med "Sylvegård-gate". Redan för flera veckor kom det uppgifter från Sportexpressen att Hampus Sylvegård skulle vara klar som assisterande tränare för Nybro Vikings, där han får gå bakom rutinerade Tommy Samuelsson. På fredagen blev det också bekräftat.

– Jag har vetat om det i lite drygt en månad. Klart att Hampus blev lite sentimental efter avancemanget och att det satte griller i huvudet på honom, säger VH-sportchefen Pelle Johansson. 

Det var omöjligt att få loss honom från Nybro-kontraktet?

– Ja, han hade ingen "out-klausul" i det. Så han hade fått det jättesvårt om han hade försökt ta sig ur det, förklarar Johansson och fortsätter: 

– När det blev klart att vi går upp blev han som sagt sentimental. Men han måste såklart se vad som är bäst för han själv över tid. Han har landat i att det här är det bästa för honom.

Du förstår valet?

– Absolut. Sen hade jag kanske hoppats på att ha kvar honom något år till. Vi har haft en bra relation och klickat bra, så man blir lite vemodig. Men det är så här det funkar i hockeyvärlden.

Hur stor del av framgången kan härledas till Hampus?

– Han satte ju hela spelsystemet. Och på den här nivån (Hockeyettan) är det ganska unikt. Han ville spela på det sättet och fick spelartruppen att köpa in sig på det. Så han har självklart en jättestor del av framgången.

Med tanke på att Pelle Johansson vetat om Hampus Sylvegårds "exit" har han kunnat sondera terrängen kring eventuella tränarnamn.

– Ja, det har jag. Men frågan är om de jag har fokuserat på innan är rätt namn för allsvenskan. Jag måste se till vad som ryms i budgeten och fundera på hur mycket jag vill "lägga" på det jag har i båset kontra det som finns på isen. Jag har bara en budget och den rör både spelare och ledare.

Hade det underlättat att ha en tränare klar och bolla frågor kring spelartruppen med?

– Jag är säker på att jag kan bygga ett lag, även om inte tränaren finns vid min sida under processen. Tränaren kanske inte nödvändigtvis har samma inblick i vad jag tror, och hoppas, håller i Hockeyallsvenskan. Både gällande spelare i det befintliga laget och vad som finns i division 1 där jag har bra koll överlag. 

– Men självklart hade jag önskat att ha en tränare klar och bolla saker som spelsystem och de bitarna.

Har du någon deadline för när du vill ha en tränare klar?

– Det var nog helst i förrgår, haha. Tränarbiten är oftast den tuffaste delen att lösa. Det handlar inte bara om att den ska vara skicklig i det taktiska utan man ska också klicka med personen, eftersom man jobbar så tajt ihop.

undefined
Just nu händer det mycket i Vimmerby Hockey.

På frågan om det blir en comeback för Oskar Lindgren i VH-tröjan är Pelle Johansson fåordig och säger att klubben själva kommer kommunicera ut information om spelartruppen när de har något att meddela.

Men när kan vi förvänta oss att det kommer nyheter kring spelartruppen?

– Det bör börja klarna mer nästa vecka. Man måste ha respekt för att vissa inte får följa med upp och alla måste få beskedet direkt till sig först innan vi kommunicerar ut något.

På tal om annat, hur många agenter har egentligen hört av sig till dig sedan avancemanget?

– Ja, du... Det är nog en bit över 50, definitivt. Det är både svenska och mycket utländska agenter som man inte jobbat med innan. Där måste man sålla lite. Även på division 1-nivå har jag haft agenter som man jobbar tajtare med än andra, och vissa man litar på mer.

Med tanke på att ni kommer till en nivå där det är mer pengar inblandat, och kanske en del fulspel, måste det vara ännu viktigare att ha agenter som man kan lita på?

– Absolut, så är det. Vi kommer inte ha störst plånbok. Därför är det ännu viktigare att vi hittar spelare med rätt karaktär, som vill vara här. Det finns många bra hockeyspelare, men man vill också veta varför de vill till Vimmerby. Och där blir det jäkligt viktigt att ha kontakter man kan lita på.

Likt Sylvegård måste uppflyttningen lett till att spelarna fått extra starka känslor för klubben, och är mer benägna att stanna?

– Ja, så lär det vara. Det vore lite lustigt om man inte vill vara kvar med tanke på avancemanget. Det här är en chans som kanske bara dyker upp en gång i livet. Jag har svårt att se att vi inte kan behålla en betydande del av truppen, säger Pelle Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!