Scott Hector tillbaka på is: "Skynda långsamt"

Belönade med ett längre uppehåll. Då har Vimmerby Hockey både kunnat slipa på spelmässiga detaljer och fått en viktig kugge tillbaka på isen. "Vi känner oss trygga", säger VH-tränaren Hampus Sylvegård.

VH:s succémålvakt Scott Hector kan närma sig comeback. Han har börjat gå på is med laget.

VH:s succémålvakt Scott Hector kan närma sig comeback. Han har börjat gå på is med laget.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-03-08 12:18

Till följd av succén i Allettan, som slutade med en andraplacering, har VH fått ett välförtjänt uppehåll då laget står över kvartsfinalfasen i Hockeyettans slutspel. Den senaste matchen för "tigrarna" var Karlskrona borta onsdag 28 februari.

Sporten tog ett snack med Hampus Sylvegård för att få senaste nytt kring laget. 

Hur har upplägget sett ut under uppehållet?

– Vi tog lite längre ledighet efter matchen mot Karlskrona. Vi tror det är viktigt för att killarna ska kunna få ladda om. Det gav dem tillfälle att förbereda sig på eget sätt, kanske åka hem några dagar om de ville det, säger VH-tränaren och fortsätter: 

– Den här veckan har vi kört på för fullt. Det har varit hyfsat bra tempo med mycket kamp. Mycket spel fem mot fem och slipa på spelmässiga detaljer, så att det sitter i ryggmärgen. Jag tycker vi har bra koll på det hela. Spelarna har varit väldigt närvarande på träningarna, man känner att de verkligen "är där" mentalt.

En fråga du kanske är van att få vid uppehållen, men har ni haft mer fys-inslag och högre belastning än vanligt?

– Lite hårdare belastning än en vanlig matchvecka. Men såhär långt in på säsongen ska man vara bra tränad, det är fel tid att träna hårt på. Fysiken bygger man på sommaren och hösten.

Är det några specifika moment i spelet ni lagt större fokus på?

– I Allettan släppte vi in minst mål av alla i serien. Så försvarsmässigt har vi god koll, men vi har gått igenom det igen så att det sitter i ryggmärgen. Men när det ena laget fokuserar på försvarsspelet under träningen får det andra slipa på det offensiva. Det är såklart en kombination av båda delarna som blir viktigt.

undefined
Hampus Sylvegård och hans Vimmerby Hockey har haft chansen att slipa på spelmässiga detaljer under uppehållet.

Sylvegård lyfter fram en annan del som kan vara betydelsefull när det vankas semifinaler. 

– Eftersom vi möter lag som redan har spelat måste vi vara extra noggranna med att hålla uppe tempot.

På tal om kommande motstånd, jag gissar att du tittat på några av kvartsfinalerna?

– Jag har zappat runt och kollat på nästan alla matcher. Men det är för tidigt för att lägga fokus på motståndarna, det får vi göra efter helgen. De södra lagen har vi koll på. Övriga får man lägga ned lite mer tid på.

Truppmässigt, har det uppstått några skador eller skavanker?

– Nej, men vi har haft lite sjukdom. Några med lite känningar har också fått vila, men det ska inte vara någon fara inför slutspelet. Det är försiktighetsåtgärder för att vi ska vara så hela och friska som möjligt.

Succémålvakten Scott Hector har haft en grym säsong, med över 94 i räddningsprocent i både grundserien och Allettan. I segermatchen hemma mot Karlskrona 24 januari ådrog han sig dock en skada i baksida lår. Mer specifikt skulle det senare visa sig vara en lårmuskel som gått av både i mitten och uppe vid fästet. 

Sedan dess har inte synts till varken på isen eller på bänken. Glädjande nog för VH verkar det som att han snart kan vara aktuell för spel igen. 

– Scott har börjat gå på is i alla fall. Men det gäller att skynda långsamt. Går det för snabbt är risken att det blir värre igen, det är en balansgång i det hela. Det gäller att han känner sig för, säger Hampus Sylvegård.

Lördag 16 mars kliver VH in i hetluften igen. Vilka som då får komma på besök till Vimmerby avgörs nästa torsdag, då valen till semifinalerna genomförs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!