”Vi är 20 vinnarskallar där ute”

Att efterträda förra säsongens succémålvakt Linus Lundin var ingen enkel uppgift. Borlängeförvärvet Viktor Kokman har klarat det med bravur. I morgon ska Vimmerbys målvakt försöka hålla rent mot seriens målgladaste lag: Troja/Ljungby.

Viktor Kokman har varit Vimmerbys bäste spelare hittills den här säsongen. I morgon ställs han mot seriens målgladaste lag, Troja/Ljungby.

Viktor Kokman har varit Vimmerbys bäste spelare hittills den här säsongen. I morgon ställs han mot seriens målgladaste lag, Troja/Ljungby.

Foto:

Ishockey2016-11-04 11:34

Trots Borlänges framgångar förra vintern valde Vita Hästen-fostrade Viktor Kokman att lämna Dalarna för Småland. Något han inte ångrar:
– Nej, jag tycker det är bra. Det ställs högre krav här än i Borlänge. Det är utvecklande och gör att jag pressar mig mer, säger Kokman.
Och han har höga krav på sig själv – och laget.
– Det har väl gått okej kan jag tycka. Jag har varit stabil, men sedan vill man alltid göra det där lilla extra. Det är väl samtidigt det som jag kan jobba på och förbättra. Jag är ganska lugn som målvakt och gör inte direkt några flashiga räddningar. Viktor Kokman har som väntat fått stort förtroende och är den målvakt i södra HockeyEttan som stått flest antal minuter. Räddningsprocent hittills är 91,09 procent. Alltså, helt okej.

”Ett gött gäng”
Han tycker att det finns mer att ta ut av det här laget:
– Helt klart. Jag hade höga förväntningar. Inte minst när det gick så pass bra på försäsongen. Men vi har inte fått till det fullt ut.
– Sedan är det ju så att det är lätt att måla faan på väggen när det går lite knackigt. Vi hade fyra raka förluster innan vi vann mot Varberg i onsdags. Och det är klart att det kan bli lite grinigt då. Jag menar…, vi är 20 vinnarskallar som inget hellre vill än att vinna hockeymatcher. Jag tycker bara det är positivt att man blir arg och sur när man förlorar. Konstigt vore annars. Men vi är ett gött gäng och stämningen är bra.
Vad är det som inte fungerar bra?
– Försvarsspelet har inte varit hundra. Vi tappar puck vid fel ställen och i fel lägen i matcherna. Det har straffat oss. Vi har sagt att vi ska försöka spela enkelt, men det har vi inte gjort alla gånger.

Mer noggranna
Viktor Kokman tror på sitt VH:
– Det är klart att jag går och smådrömmer om att vi kan nå långt. Det är inte alls orealistiskt. Jag tror på det. Vi har hög potential. Det gäller bara att vi håller ihop spelet i 60 minuter och är mer noggranna i det vi gör.
Är det någon spelartyp som måste in för att ni ska nå riktigt långt?
– Nej, det tycker jag inte. Vi har ett bra lag redan nu och jag tycker vi ska fokusera på den trupp vi har. Det var viktigt att få in ”Jagge” (Jakob Karlsson). Det märks att han är lite äldre och mer erfaren än många av oss andra. Han bidrar med ett lugn både på och utanför isen.
Hur ser du på matchen mot Troja i morgon?
– Vi vann mot dem senast (6-3) och kan göra det en gång till. Förra gången spelade vi disciplinerat och enkelt. Det måste vi göra igen. På lördag spelar vi på vår hemmaplan och där är vi starka. Det känns också som att det var viktigt att vi vann mot Varberg (8-3) i onsdags och att vi gjorde så många mål. Om det står och väger i matchen så vet vi att vi kan vända och göra mål.
Viktor Kokman har en annan uppgift som målvakt. Han ska förhindra dem.
– Det vore skönt att få till en perfekt match. Jag har inte hållit nollan någon gång än den här säsongen.
Kanske är det dags i morgon. Å andra sidan är det en rejäl utmaning för Kokman och VH. Troja är tvåa i tabellen bakom Kristianstad och är också det lag som gjort flest mål (50) i serien.
Torbjörn Allvin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!