VSGF är klara för kvalserien – vann i förlängningen

Bragd, knall, hjältedåd. Det går att använda många superlativ för att beskriva vad Virserums SGF ställde till med i avgörande mötet mot Lerum. Ett skadeskjutet lag visade enormt hjärta och tog sig till kvalserien efter avgörande i förlängningen. "Det är en sensation", säger spelande tränaren Pierre Gustavsson efter 4–3-segern.

Wow! Virserum är vidare till kvalserien efter ett sanslöst drama.

Wow! Virserum är vidare till kvalserien efter ett sanslöst drama.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-03-03 18:40

Men vi tar det från början. I den första perioden tog hemmalaget Lerum ledningen efter cirka två minuter. Men då klev den pålitlige poängmakaren Simon Dahl fram och sköt in ett hattrick innan perioden var över. 

– Vi är klart mycket bättre än Lerum i första perioden, sen tar de över och är bättre än oss, säger Pierre Gustavsson. 

Och det fick Lerum utdelning för. Efter tio minuter i andra perioden kom reduceringen och fem minuter in i tredje kom kvitteringen. Som om inte det vore nog åkte sen VSGF:s Patrik Barger på ett matchstraff vid tiden 55:01. Det innebar att bortalaget fick spela boxplay i de sista fem minuterna av ordinarie matchtid. 

– Vi är tillbakatryckta på alla sätt och vis. Det handlade bara om att döda av den. Vi gör det på ett otroligt uppoffrande sätt. Vi täcker mängder med skott och pucken tar på mage, ben, rygg, fötter och ansikte. Det var sinnessjukt, berättar Gustavsson. 

VSGF lyckades stå emot ett ofantligt Lerum-tryck. Faktum är att skottstatistiken totalt landade på 50–21 i hemmalagets favör. I den tredje perioden var skottstatistiken 18–0 (!). 

Med andra ord var det inte mycket som talade för Virserum när det var dags för övertid. 

Då klev han fram, han som skulle bli den stora matchhjälten. 08:46 in på övertiden fick backen Noah Andersson pucken, drog på ett slagskott och pucken hittade nätmaskorna. 4–3 och Virserums SGF kommer spela kvalserie. 

Värt att notera är att detta var backens blott andra mål för säsongen. Snacka om att invänta rätt tillfälle.

– Det är väldigt kul för honom. Han har varit fantastisk hela säsongen, och är egentligen fortfarande junior. Han visar ett moget spel över hela banan.

Beskriv känslorna när ni ser att pucken går in i mål. 

– Helt sjuk känsla. Det är en sensation måste jag säga. Vi spelar med så sjukt lite folk på slutet. Vi hade knappt två ordinarie backar att tillgå. Vi fick flera skador som uppkom både igår (lördagens match) och i den här matchen, säger Gustavsson och fortsätter: 

– Filip Öhlin och Daniel Öhlund som egentligen är forwards fick offra sig och gör det hur bra som helst. De ska ha en stor eloge.

Pierre Gustavsson var en av lagets mest framträdande spelare med sina tre assist, såklart tillsammans kedjekamraten Simon Dahl som stod för 3+1. Men den spelande tränaren passar också på att hylla den tredje länken i kedjan, Jesper Jansson, som gjorde två assist. 

– Han gör också ett bra jobb och är sjukt skicklig. Jag tror han gör tre tunnlar på slutet där innan vårt avgörande mål. 

Jag misstänker att det blev ett ganska skönt segerfirande på isen och i omklädningsrummet efteråt?

– Ja, för fasen. Vi har firat rejält, haha. Nu ska vi käka lite innan det blir en lång bussresa hemåt.

Hur kvalserien kommer vara utformad är inte helt klart ännu, men vad som är säkert är att den inleds nästa helg. 

Det ger Virserums SGF välbehövlig tid för återhämtning efter denna pärs. Dessutom får de chansen att landa i vad de faktiskt åstadkommit. 

Med högsta sannolikhet kommer matchen gå till VSGF-historien oavsett vad framtiden har att utvisa. Men vi får se om "Bragden i Lerum" även var startskottet på en efterlängtad uppflyttning till division 2.

Simon Dahl blev en stor segerregissör med tre mål och ett assist.
Simon Dahl blev en stor segerregissör med tre mål och ett assist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!