VIK-bossen efter beskedet: "Positivt"

Coronapandemin tvingar Hockeyallsvenskan att flytta sin seriestart.

Biljetterna till Hockeyallsvenskan kommer att användas som tidigast 1 oktober.

Biljetterna till Hockeyallsvenskan kommer att användas som tidigast 1 oktober.

Foto: FREDRIK KARLSSON

Ishockey2020-07-15 19:21

Under onsdagen meddelade Hockeyallsvenskan att man skjuter fram sin seriestart. Istället för den 11 september kommer man – som tidigast – att starta den 1 oktober, något som Radiosporten var först med att rapportera.

– Det som ägarna, det vill säga klubbarna, tidigare beslutat var att vi skulle starta den 11 september under förutsättning att vi fick spela med publik. Det har då lett fram till en diskussion bland ägarna att det beslutet ställer till en hel del i deras försäsongsplanering. Därför har det kommit fram ett önskemål att vi startar tidigast den 1 oktober. Klubbarna behöver kunna planera sin försäsong på ett bättre sätt och hantera spelarna, deras kontrakt, ledigheter och så vidare, säger ligans vd Stephan Guiance till TT.

Västerviks IK nytillträdde ordförande Anders Wiman berättar att VIK ställer sig bakom beslutet. Och att det knappast kommer som någon överraskning.

– Vi tycker att det är positivt. Vi hade väl misstänkt att det skulle bli såhär och det har varit en bra dialog mellan ligan och klubbarna.

Formellt kommer beslutet att fattas den 13 augusti då ligans ägar/årsmöte hålls. Då bestäms också hur spelschemat kommer att se ut. Det sannolika är att man följer det schema som ligger men att säsongen alltså förlängs.

– Då kommer allt formaliseras. Det är många aktörer som ska vara med på dealen. CMore, domare, andra ligor och så vidare. Vi får se exakt hur det blir, men med tanke på faktorer som kontrakt och budgetår kan vi inte spela hur länge som helst, säger Wiman.

CMore är, enligt TT, med på Hockeyallsvenskans plan.

– CMore är vår absolut bästa partner och vi för en dialog med dem hela tiden. Det är oerhört viktigt för CMore att det finns en produkt så att de kan fylla en tablå, säger Guiance till TT.

Det viktigaste för VIK:s del i det här skedet är, enligt Wiman, att man får ett konkret datum att förhålla sig till.

– Vi är mitt uppe i processen med sponsorerna och allt kommer falla på plats när vi får ett datum. Dessutom tillkommer en del praktiska detaljer såsom lägenheter och papper med myndigheter som måste lösas, säger han.

Vanligtvis sträcker sig VIK-spelarnas kontrakt (åtminstone de allra flesta) från den 1 augusti till den sista mars. VIK har varit ute i god tid och kommunicerat med spelarna om hur man kommer att gå till väga gällande den biten.

– Vi har skjutit fram kontrakten cirka en månad. Alla är ju införstådda med att det är en speciell situation och bjuder till, säger Wiman.

Regeringen beslutade tidigare under sommaren att behålla gränsen för antalet personer som får samlas till 50 personer. Beslutet gäller augusti ut. De allsvenska klubbarnas önskan är såklart att spela alla matcher inför publik. Och det är lätt att förstå om man tittar på siffrorna.

– För vår del är det helt avgörande. Publiken står för ungefär 50-60 procent av våra klubbars intäkter och vi kommer att ha oerhört svårt att klara en säsong utan publik, säger Guiance till TT.

Ispremiären i Plivit Arena sker ett vanligt år de första dagarna i augusti. Enligt Wiman är även träningspremiären framflyttad. Det datum man har att gå på i skrivande stund är 17 augusti. Men att några gemensamma, organiserade träningar kommer att hållas så tidigt är osäkert.

– Förmodligen blir det som så att spelarna får fortsätta sin sommarträning med frivilliga isträningar. Istid finns tillgänglig. Det troliga är att spelarna kommer att ansluta under slutet av augusti och i början av september, säger Wiman.

VIK:s fem första matcher

Enligt det liggande spelschemat, som alltså var planerat utifrån start den 11 september, ser VIK:s säsongsupptakt ut på följande sätt:

Omgång 1) Västerås hemma, 2) Björklöven borta, 3) Kristianstad hemma, 4) Kristianstad borta, 5) Timrå hemma.

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!