"VIK-busen" Mitman om benbrottet på VH-spelaren

Under tre säsonger, 2013/14, 14/15, 15/16, vanns Västerviks utvisningsliga av en och samma spelare. Simon Mitman. Den glestandade stockholmaren tacklade, snackade och sköt sig in i både VIK-fansens hjärtan och i klubbens historia. Här berättar han bland om situationen när Vimmerbys Björn Jonasson bröt benet.

De heta derbymatcherna mot Vimmerby blev inte mindre heta med inslag som Alexander Pettersson och Simon Mitman. På bilden är det slagsmål redan på uppvärmningen mellan Mitman och VH:s Martin Sandgren.

De heta derbymatcherna mot Vimmerby blev inte mindre heta med inslag som Alexander Pettersson och Simon Mitman. På bilden är det slagsmål redan på uppvärmningen mellan Mitman och VH:s Martin Sandgren.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2020-11-12 10:00

Sent på hösten 2012 presenterade Västerviks IK en värvning. Från ett ekonomiskt tungt Borås anslöt Simon Mitman. Hans första kommentar efter att ha skrivit på för VIK under senhösten 2012 var:

– Jag är en fysiskt stark och hårt jobbade forward som ger utrymme åt mina medspelare.

Det var han också, under tre och en halv säsong.

I ett reportage som Sporten gjorde med Mitman på våren 2013, då han redan höll på att utvecklas till en profil i klubben, pratade han om sin spelstil och snacket med motståndarna på isen.

– Det jag säger skulle inte min mamma gilla och inget som bör publiceras i tidningen. Kan jag få en bra spelare ur balans är det bra för laget. Sedan står jag alltid upp för mina medspelare vid olika situationer på isen, jag ser mig själv som lite av en fadersfigur där ute.

undefined
Mitman var en spelare som inte bara tacklades för sakens skull utan gärna hade en tanke bakom aktionen.

Sejouren i "rödblått" såg ut att stanna på knappt en säsong lång, för efter säsongen 2012/2013 lämnade Mitman VIK för att försöka spela till sig ett proffskontrakt i Nordamerika. Under hösten 2013 var han på provspel hos Bakersfield Condors i ECHL men lyckades inte övertyga ledningen att ge honom ett kontrakt. Så den 25 oktober 2013 var han åter en VIK-spelare.

– Mitman är ett perfekt nyförvärv för oss. Vi vet vad han kan och han är en underhållande spelare som kan locka extra publik till matcherna. Hans spelstil kommer att tillföra mycket. Mattias Karlin har uttryckt önskemål om att få in en sådan spelartyp i truppen, sa dåvarande sportchefen Tomas Lind.

Någon månad senare hände något som verkligen blev uppmärksammat. I samband med första nedsläpp i höstderbyt i det som då var Plivit Trade-hallen bröt Vimmerbys stjärnforward Björn Jonasson benet.

Bilderna visade att Simon Mitman, genom en sparkrörelse, drog undan Jonassons vänsterben. I samma veva fastnade Jonasson med högerskridskon i isen, vilket gjorde att det blev en vridning.

– Det är jättetråkigt att han skadar sig. Det är absolut inte min mening att det ska sluta som det gjorde, sa Mitman till Sporten dagen efter.

Incidenten föranledde en regelförändring i svensk hockey. Till säsongsstarten 2014 infördes regeln ”slew footing”. "Slew footing innebär att sparka undan benen på en motståndare bakifrån. Den som gör sig skyldig till detta kommer att ådömas Match Penalty", skrev hockeyförbundet på sin hemsida.

Såhär säger Mitman, som numera arbetar inom trav-världen och bor i Malmö, idag om åren i VIK och relationen till Mattias Karlin:

– Karlins styrka är att se varje spelares fördelar och få fram dem. Han fick mig och många andra i laget att växa. Mina år i Västervik var de roligaste i min karriär. Jag trivdes verkligen superbra i stan både på och utanför isen.

undefined
Simon Mitman saknade både tänder och klubba framför kassen.

Under två av säsongerna kvalade VIK mot allsvenskan med Mitman i laget. Under våren 2015 gick man bland annat en numera klassisk matchserie mot Troja/Ljungby där VIK vann över tre matcher. Huvudperson: Simon Mitman. Den första matchen avgjorde han fem minuter in i övertidsperioden.

Sporten skrev efter matchen:

– Jag är ingen dribbler, så jag ville få iväg ett avslut snabbt. Det blev en felträff som med facit i hand ­visade sig bli lyckosamt, ­säger ­Mitman efter att ha ­jublat framför VIK-klacken som skanderade ”Simon Mitman han gör som han vill”.

Hjälte i match ett. I match tre kunde han mycket väl ha blivit syndabock. I slutet på den första perioden tilldelades han ett matchstraff efter en onödig slashing utanför spelet.

– Det var något som skedde i stundens hetta och ingen rolig känsla såklart att bli utvisad i det viktiga läget. Det var nackdelen med min spelstil, att det kunde slå slint ibland. Som tur var så löste grabbarna det ändå. Hela den matchserien mot Troja var ett jävla krig.

VIK klarade alltså av utvisningen och via Linus Boströms segermål tog man sig till kvalserien mot Hockeyallsvenskan. Men det skulle dröja ytterligare ett år innan man nådde hela vägen.

– Hela den säsongen vi gick upp var så jäkla rolig. Verkligen hela stan var med på racet, inte bara laget. Jag spelade i en rolig formation med Emil Georgsson och Joakim Thelin. Förmodligen det roligaste året i min karriär, säger Mitman.

undefined
De heta derbymatcherna mot Vimmerby blev inte mindre heta med inslag som Alexander Pettersson och Simon Mitman. På bilden är det slagsmål redan på uppvärmningen mellan Mitman och VH:s Martin Sandgren.

VIK gick upp och skulle spela i allsvenskan till hösten. Men utan Simon Mitman – som under firandet klättrade på plexiglaset framför supporterklubben Rödblåa Fans. Under sommaren skrev han på för seriekonkurrenten Vita Hästen.

– Det var dels för att komma närmare hemmet i Stockholm men också för att prova på något nytt. Jag minns att jag var rädd att fastna i Västervik för länge, jag ville fortfarande ut och se nya platser.

Han är dock inte säker på att han hade gjort samma flytt idag.

– Det hade jag nog inte gjort, men det är också svårt att säga. Hade jag inte gjort det valet då hade jag kanske inte varit där jag är i livet idag, säger han.

Det blev två säsonger i Norrköping innan hockeykarriären fick stå åt sidan för en satsning inom travet.

– Vi får se hur långt man kan ta sig inom detta. Riktigt roligt är det i alla fall, säger Mitman.

Som medger att hockeyintresset svalnat betänkligt.

– Jag har faktiskt väldigt dålig koll, det är bara VIK jag följer lite, just för att jag har kopplingen till stan och klubben.

Mattias Karlin uppskattade att ha Mitman i sitt lag men är inte förvånad över att han är den mest utvisade VIK-spelaren på 10-talet.

– Det var väl ingen skräll, säger Karlin med ett skratt, innan han fortsätter:

– Han hade ju ganska stor käft som också gav en del utvisningsminuter. Kombinera det med att spela på gränsen så blir det en del minuter.

Är Mitman den spelare du haft som snackat mest på isen?

– Han och (Joakim) Englund får dela på den titeln.

Att se Simon Mitman i en intern uppgörelse utanför spelet var inget ovanligt under hans säsonger i VIK-tröjan.
Att se Simon Mitman i en intern uppgörelse utanför spelet var inget ovanligt under hans säsonger i VIK-tröjan.
Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!