VIK föll i första matchen – Timrå vände

Västerviks IK stod för en bra insats på påskaftonen när semifinalserien inleddes borta mot Timrå. Prestationen är förmodligen en klen tröst då hemmalaget vann med 3–1.

Ishockey2021-04-03 21:12

Att det stod 0–0 efter första perioden stavas Jacob Johansson och han är målvakt i Timrå. Han var den enda anledningen till att VIK, som skapade – utan överdrift – fem chanser som kunde, i något fall rentav borde, ha genererat ett ledningsmål, inte lyckades med det. Joakim Hagelin, Jacob Bjerselius, Tim Wahlgren och Zach Budish hade alla möjligheter från nära håll. Men inga mål i period ett alltså, trots 15–6 i skott till VIK, som på det stora hela inte gav Timråspelarna varken tid eller yta.

Lika var också resultatet efter två perioder. Dock inte längre mållöst: VIK tog ledningen efter knappt sju minuter genom Zach Budish som stod för en fin aktion och prickade krysset under en avvaktande Timrå-utvisning. Målet kom till när känslan var att Timrå höll på att ta över tillställningen, bland annat hade hemmalagets storstjärna Jonathan Dahlén två heta lägen strax innan målet.

Det var just Dahlén som stod för kvitteringen efter 11:15. Efter en lång passning bröt han sig in framför sin back och fintade Daniel Marmenlind innan han lade in pucken. En jämn period.

Mindre än två minuter in i den tredje perioden tog Timrå ledningen. Man vann en puck vid sargen i närheten av VIK:s blålinje och Jacob Olofsson kunde först skrinna till sig lite yta och sen överlista Marmenlind med ett rappt skott. Därefter fick VIK smaka lite på sin egen medicin då Timrå drog hem trupperna och fokuserade på riskminimering.

Nästan mitt i perioden fick VIK ett power play, sitt och matchens andra. Man spelade runt på ett bra sätt och hotade ett par gånger genom Victor Öhman men någon kvittering kom inte.

Det blev inte lättare för VIK med sju minuter kvar då Connor Jones – i övrigt en mycket fin insats – fick matchstraff efter att ha kört upp klubban mellan benen på Timrås Patrick Wiercioch. Fem av de sju sista minuterna i numerärt underläge för VIK, således. När man hade klarat av halva fem-minutaren fick man en till utvisning. Gilbert Gabor, två minuter för slashing.

Precis när Gabors tvåa löpt ut men innan han hunnit ansluta till sina lagkamrater punkterade Jacob Blomqvist matchen med sitt skott fram till 3–1.

Matchfakta

Period 2: 0–1 (06:42) Zach Budish (Michael Kapla), 1–1 (11:15) Jonathan Dahlén (Jens Lööke, Jacob Johansson)

Period 3: 2–1 (01:52) Jacob Olofsson (Jacob Blomqvist, Erik Walli Walterholm), 3–1 (17:19) Jacob Blomqvist (Viktor Lodin, Patrick Wiercioch) spel 5 mot 4

Skott: 34–33 (6–15, 14–12, 14–6)

Karta: NHC Arena