VIK klart för slutspelsserien

Hand upp den som innan säsongen på allvar trodde att Västervik skulle ta fyra segrar av fyra möjliga mot Modo! Nä, tänkte väl det. Men onsdagskvällens 3-2-vinst efter straffar innebar framför allt att VIK säkrade en plats bland de åtta första lagen och därmed en plats i slutspelsserien.

Olle Liss gjorde 1-0 för VIK. Laget såg ut att gå mot segern länge, men sen kvittering av Modo till 2-2 innebar att straffar fick avgöra. Där vann VIK.

Ishockey2017-02-22 20:50

I den första perioden visade VIK att man helt hade lagt den mediokra insatsen senast mot Pantern bakom sig. Två bra lag bjöd på högt tempo och härlig underhållning, samtidigt som två bra målvakter höll nere siffrorna.
Det var dock gästande Modo som inledde klart bäst och redan i den första minuten fick Ludvig Engsund i VIK-kassen briljera med en sagolik plockning.
Ännu vackrare efter fem minuter då Västervik etablerade ett anfall som vi nog inte sett maken till under den här säsongen – vare sig sett till längd eller till kvalitet. Laget parkerade i anfallszonen, hann med flygande byten, snurrade upp och naglade fast ett tröttkört Modo-försvar i över en minut och det hela avslutades med att Olle Liss frispelades i slottet och dunkade in 1-0. Hockeygodis!
Efter målet tog VIK över matchen och hade bud på mer, men Liss mål blev det enda under de första 20 minuterna.

I inledningen av den andra perioden åkte VIK:s Pierre Gustavsson på en utvisning. Och visst bidrog den givetvis starkt till Modos kvittering, men ännu mer ett galet dåligt byte som gjorde att Modo kom tre mot en och ex-VIK:aren Patrik Karlkvist kunde sätta pucken i öppet mål.
Annars var mittperioden mer tillknäppt än den första. Lite lägre tempo och bättre organiserat försvarsspel från båda håll.
Närmast att ta ledningen var VIK:s Joacim Hedblad, då han kom fri efter att ha fått ett smörpass av Oscar Drugge, men Erik Hanses i Modos kasse räddade.

En av de bästa i Västervik denna kväll var norrmannen Mats Fröshaug. Logisk då att han fick sätta hemmalagets 2-1-mål. Efter bra spel i powerplay, sex minuter in i den avslutande perioden, serverade energiknippet Calle Åsell pucken till Fröshaug. I fritt läge strax framför mål direktsköt han upp pucken i krysset.
Ett par minuter senare var vi redo att anteckna 3-1, men skottet från en sopren Olle Liss gick över.

VIK hade sedan bra koll på matchen – spelade enkelt och bevakade ledningen. Kvitteringen till 2-2 med fyra minuter kvar kom därför lite överraskande. VIK fick inte ut pucken och på andra försöket hittade Jesper Sellgren rätt.
Strax därefter fick VIK ett gyllene läge att avgöra matchen då Modo drog på sig en utvisning, men gästerna redde ut hemmalagets anstormning.
Det blev dock Modo som fick sista chansen. Med bara fyra sekunder kvar trodde hela hallen att avgörandet kom, men Ludvig Engsund räddade liggande på något osannolikt sätt. Inget mål där och matchen till förlängning.

Redan 26 sekunder in i förlängningen drabbades Västervik av en utvisning. Trots det  var det Västerviks Pierre Gustavsson som var millimeter från att avgöra matchen då han fick dubbla lägen fri med Erik Hanses.
Modos tveksamma powerplay fortsatte och i anfallet efter drog gästerna på sig en utvisning. Ingen utdelning där och ingen utdelning på någon av de andra chanserna som båda lagen skapade, utan avgörandet kom på straffar där Ludvig Engsund räddade sina två första, medan lagpolarna Victor ”11” Öhman och Olle Liss satte två urläckra straffar.
Kvällens match gav seger nummer fyra av fyra möjliga mot Modo den här säsongen.
På fredag möter VIK Oskarshamn borta. Mot dem har man tre segrar den här säsongen. Än så länge...

Västerviks IK-Modo Hockey 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 0-0, 1-0)
Första perioden: 1-0 (06:56) Olle Liss (Calle Åsell, Victor ”11” Öhman).
Andra perioden: 1-1 (22:38) Patrik Karlkvist (Emil Molin, Jesper Lindgren) sp 5 mot 4.
Tredje perioden: 2-1 (46:01) Mats Fröshaug (Calle Åsell, Joacim Hedblad) sp 5 mot 4, 2-2 (55:44) Jesper Sellgren (Henrik Björklund).
Straffar: 3-2 Victor ”11” Öhman (GWS)
Skott: 30-28 (11-7, 8-10, 8-10, 2-1, 1-0)
Utvisningar, VIK: 4x2 min. Modo: 5x2 min.
Publik: 1 684.
Tuppar: 3: Oscar Drugge. 2: Ludvig Engsund. 1: Mats Fröshaug.