VIK tappade tvåmålsledning i derbyt

Västerviks IK var på väg mot en hyperviktig seger i derbyt borta mot IK Oskarshamn. Men 3-1-ledningen efter två perioder, förbyttes till en blytung förlust med 3-4.

Oskarshamn vände och vann i derbyt. Västervik ledde med 3-1, men IKO vann med 4-3.

Ishockey2018-02-27 20:10

Viktiga poäng på spel och två formstarka lag som möttes. Det var förutsättningarna inför det fjärde derbyt mellan Oskarhamn och Västervik den här säsongen.

Och det var hemmalaget Oskarshamn som började piggast. Välförtjänt kom 1-0 i den fjärde minuten. Victor Löfstedt styrde snyggt in 1-0 på Arsi Piispanens passning. VIK kom inte upp i nivå i inledningen, men höjde sig så småningom. Efter mycket bök och stök vid sargen kom också kvitteringen, mycket tack vare hårt arbetande Pierre Gustavsson. Han fick loss pucken och hittade framstörtande backen Emil Wahlberg på bortre. IKO missade totalt i markeringen och Wahlberg kunde enkelt förpassa pucken i nät från nära håll.

I slutminuten var det flera gånger om nära att Västervik tog ledningen, men 1-1 stod sig perioden ut.

VIK tog ledningen
Mittperiodens första halva var slätstruken och tråkig. Det hände i princip ingenting och lagen tog ut varandra. Det märktes inte på spelet att det här var två lag som tagit mycket poäng på slutet. Oskarshamn hade tagit poäng i sex raka matcher, VIK i sju av de åtta senaste.

Sista fem minuterna höjdes tempot och intensiteten, framför allt av gästande Västervik. Efter hårt tryck kom ledningsmålet till 1-2. Formstarke Joacim Hedblad sköt ett inte alltför märkvärdigt skott, som gick in bakom en skymd Christoffer Rifalk i IKO-kassen. Några minuter senare kom också 1-3. Norrmannen Jörgen Karterud fick pucken till skänks i mittzon. När han inte hade någon att passa drog han iväg ett ”slungskott”, som letade sig in vid främre stolpen. Plötsligt var VIK i vinnarsätet och hade med sig en tvåmåls-ledning inför sista.

I spel numerärt underläge var Karterud nära att sätta 1-4, då han kom ren med Rifalk, som räddade. Istället kom 2-3 i pp genom Jonas Engström. Av bara farten kom även 3-3. Målen gav IKO energi och de tog över spelet totalt. Västervik var kraftigt tillbakatryckta och uppenbart skärrat. VIK redde ut anstormningen och jämnade ut spelet. Fyra minuter före full  tid sköt Oskar Carlsson ett mäktigt skott som tog stolpe-stolpe-ut. En halvminut senare kom istället 4-3 för hemmalaget efter klapp-klapp-spel. Ansi Piispanens mål avgjorde derbyt.

Oskarshamn-Västervik: 4-3 (1-1, 0-2, 3-0)
Första perioden: 1-0: (4.29) Victor Löfstedt (Arsi Piispanen, Ludvig Elvenes), 1-1 (14.29) Emil Wahlberg (Pierre Gustavsson, Emil Georgsson).
Andra perioden: 1-2 (35.59) Joacim Hedblad (Victor Öhman), 1-3 (38.33) Jörgen Karterud.
Tredje perioden: 2-3 (43.00) Jonas Engström (Kalle Johansson, Robin Söderqvist), spel 5/4., 3-3 (47.07) Robin Söderqvist (Filiph Engsund, Marcus Björk), 4-3 (56.48) Ansi Piispanen (Ludvig Elvenes, Victor Löfstedt)
Utvisningar IKO: 3x2. VIK: 3x2.