VIK växlar upp - tog tredje raka

Västerviks IK är på gång. På fredagkvällen kom lagets tredje raka seger. Tingsryd slogs tillbaka med 5-1 efter flera fina mål.

Ishockey2017-11-17 20:13

När två lag i bottenregionen av tabellen möts är risken ofta överhängande att det blir en tillknäppt tillställning där båda lagen slår vakt om den på förhand givna poängen och försöker vänta ut det andra lagets misstag. Så var det inte i Plivit Trade-Hallen denna fredagkväll. Båda lagen var sugna på att anfalla, kanske mest hemmalaget VIK.

Återvändande Conny Strömberg fick stort jubel när han presenterades vid lineup och han var nära att tacka för förtroendet per omgående. I sitt första byte spelade han fram Kalle Östman som inte fick in pucken.

Första bytet i all ära, men det var periodens sista som blev av tung vikt. Victor Öhman fick en smart passning av Oskar Drugge i slutsekunderna. Publiken skrek "skjut" - Öhman lydde. Pucken satt snyggt bakom Niklas Rubin i TAIF-buren. Målet innebar att VIK gick till pausvila med en 2-1-ledning. Öhman hade gett laget ledningen tidigare i perioden, då han skickade upp den i Rubins andra kryss efter 07:20. VIK:s målmässiga övertag blev dock inte särskilt långt då Dan Pettersson inte fick sitt skott igenom TAIF:s speedkula Emil Forslund. Forslund  åkte ifrån allt och alla och sköt ett skott som inte såg helt otagbart ut, men mål blev det. Och Forslund fortsatte att vara gästernas enskilt största hot i den första perioden. VIK bjöd honom på både ett och två lägen till innan en underhållande förstaperiod nådde sitt slut.

Mittenakten präglades av utvisningar och mål - som så ofta i hockey. Redan efter tolv sekunder fick Alexander Wiklund ta en så kallad tidig dusch då han fick matchstraff efter en tackling på Tingsryds Jacob Dahlström. Under den fem minuter långa utvisning som tilldelades Wiklund blev det två mål. Dock inte för det lag i numerärt överläge. Först vann Emil Wahlberg en sargduell, bufflade till sig ett friläge, lurade ner Rubin och petade in pucken. Sedan dundrade Christopher Fish in 4-1 efter att Rubins kommunikation med försvararen brustit. Då agerade Magnus Sundquist och bytte in Andreas Ljunggren i hans ställe.

Därefter följde en tiominutersepisod där gästerna hade spelövertaget och nosade på en reduceringspuck. Man fick ett till powerplay men det gav inte frukt den gången heller. Det gjorde dock VIK:s. När Axel Levander visades ut för att ha kört på Jonas Fransson tog det 30 sekunder innan 5-1 satt. Oskar Drugge fördelade till Lukas Löfquist, vars sorkdödare gick förbi Ljunggren.

Med fyra måls ledning med tjugo minuter kvar så beslutade VIK att inte använda Victor Öhman, som ju dras med en skada i ljumsktrakten, i den tredje perioden. Inledningsvis var man ganska ansatta men Tingsryd saknade den sista skickligheten i de avslutslägen man skapade.

VIK visste att man inte behövde frambringa någon superoffensiv utan verkade ställa in sig på att utnyttja de omställningstillfällen som bjöds. Slutperioden blev en ganska slätstruken historia - något som inte verkade störa de drygt 1400 på plats.

Missat senaste Studio Hockey-podden? Lyssna här!

Fakta och plusbetyg:

Västerviks IK – Tingsryds AIF 5-1 (2-1, 3-0, 0-0)

HockeyAllsvenskan, omgång 19

Plivit Trade-Hallen

Första perioden: 1-0 (07:20) Victor Öhman (Christopher Fish, Emil Wahlberg), 1-1 (08:54) Emil Forslund, 2-1 (19:56) Victor Öhman (Oskar Drugge)

Andra perioden: 3-1 (00:47) Emil Wahlberg spel 4 mot 5, 4-1 (07:07) Christopher Fish spel 4 mot 5, 5-1 (17:02) Lukas Löfquist (Oskar Drugge, Dan Pettersson) spel 5 mot 4