Tre poäng – och en stor portion självförtroende. Ja, Västerviks IK fick sannerligen en drömstart på kvalserien.

Ishockey2018-03-22 21:47

Ni känner till historien.

Västerviks IK hade ett gyllene läge att säkra nytt kontrakt i den sista omgången av Hockeyallsvenskan – men VIK föll mot Karlskoga och tvingades till ett ovisst kvalspel.

Nu är ”mardrömskvalet” här. För Västerviks del kunde det knappast ha börjat bättre. 4-1 mot Troja, som anses vara den tuffaste konkurrenten, var ett styrkebesked som heter duga.

Efter slutsignalen syntes det att VIK-spelarna var lättade. Men de poängterade, förstås, att kvalserien består av tio omgångar. Det är fortfarande en lång väg kvar.

– Alla matcher kommer vara stentuffa. Det vet vi om. Sedan är det förstås viktigt att få en bra start, säger Pierre Gustavsson.

Han satte 2-0 tidigt i matchen, bara några sekunder efter att Joakim Englund gett VIK ledningen.

Hur upplevde du rivstarten med två snabba mål?

– Det var en perfekt start. Vi spelade med hög fart och utnyttjade deras misstag. Det kändes att Troja var lite nedtryckta.

Efter Pierres mål valde bortatränaren Pelle Svensson att ta timeout. Då stod klockan på 6:47. I samma veva bytte Troja målvakt. Ut med Robin Johansson, in med Johan Nielsen.

Om det hjälpte?

Nej, inte direkt. VIK fortsatte att föra spelet. Innan den första periodpausen kom även 3-0 genom Patrik Blomberg.

I den andra perioden var det ombytta roller. Troja tryckte på, medan Västervik mest fick försvara sig.

Bortalaget reducerade också till 3-1 och under några kritiska minuter såg VIK:s ledning skör ut.

– Sånt händer i vissa matcher. Det var kanske inte 100-procentigt, men vi klarade den pressen, säger Pierre Gustavsson.

Hjälpta av ett starkt powerplay kom Västervik in i matchen igen. Och när Joacim Hedblad gjorde 4-1 efter 36:58 kunde de mest nervösa hemmafansen pusta ut en aning.

I den tredje perioden kontrollerade VIK sin ledning på ett effektivt sätt.

Målvakten Viktor Östlund var mycket bra och räddade 97,22 procent av skotten.

– Nu är det bara att ladda om. På lördag är det Huddinge borta som gäller, säger Pierre Gustavsson.