VIK:s spelarbudget har tredubblats

Det är inte alltid det går att sätta likhetstecken mellan klubbarnas spelarbudget och tabellplacering. Modo ligger i bottenskiktet av Hockeyallsvenskan, men toppar löneligan med bred marginal. Västervik ligger tvärtom på nedra halvan av löneligan, men hänger trots det med fint i tabelltoppen.

Västerviks spelarbudget ligger på 7,5 miljoner och det ger en mittenplacering när Radio Västmanland tagit fram siffror för de allsvenska klubbarnas spelarbudget.

Västerviks spelarbudget ligger på 7,5 miljoner och det ger en mittenplacering när Radio Västmanland tagit fram siffror för de allsvenska klubbarnas spelarbudget.

Foto: Viktor Allvin

Ishockey2016-11-10 15:00

När vår tidning konfronterar Västerviks IK:s kassör och vice ordförande Per Embretsen med att VIK:s spelarbudget ligger på 7,5 miljoner kronor den här säsongen så säger han:
– Jag vet inte exakt vad vi ligger på, men det är någonstans där i närheten, säger Per Embretsen.
Förra säsongen i division ett hade Västervik, enligt Embretsen, en spelarbudget på någonstans mellan 2–2,5 miljoner kronor. En siffra som man i år alltså ungefär har tredubblat.
– Det känns ändå som att vi har en rimlig budget, vi har försökt att hålla den så lågt som möjligt, säger Embretsen.

– Men för att få hit toppspelare så måste man förstås öppna plånboken och då drar kostnaderna iväg. En etablerad målvakt som Jonas Fransson till exempel kostar ju en del, säger Per Embretsen, som förstås inte vill avslöja några enskilda spelares löner.
Andra faktorer som höjt VIK:s utgifter är att man heltidsanställt Tomas Lind som sportchef och att laget numera tränar dagtid.
– Spelarna kan ju inte jobba, några har fått ta tjänstledigt. Och vi måste ju kompensera deras lönebortfall, annars vill de ju inte spela här.
Västervik har budgeterat med 1700 åskådare i snitt per match för att det hela ska gå runt ekonomiskt.
– Just nu ligger vi på ett snitt på någonstans mellan 1800–1900, så det ser bra ut.

Västervik har redan flera gånger den här säsongen fyllt eller nästan fyllt hallen (som tar 2500 personer) och Per Embretsen pratar om vikten av en ny ishall i Västervik. Den nuvarande, byggd 1984, håller inte måttet för Hockeyallsvenskan, menar han.
– Vi måste ha en ny hall. Kanske fungerar det att ha den gamla kvar en eller två säsonger till, men sedan måste det till en ny.

Allsvenska klubbarnas spelarbudget
1) Modo (12 miljoner), 2) Björklöven (8,5 miljoner), 3)Almtuna (8,3 miljoner), 4) Västerås (7,9 miljoner), 5) Oskarshamn och Timrå (7,8 miljoner), 7) Västervik (7,5 miljoner), 8) Mora (7,1 miljoner), 9) Vita Hästen (7 miljoner),10) Tingsryd (5,5 miljoner), 11) Karlskoga och Pantern (5 miljoner). 
Fotnot: Klubbarna har uppgett den totala lönekostnaden för spelare inklusive sociala avgifter.AIK och Södertälje ville inte lämna ut några uppgifter. Alla siffror är framtagna av Radio Västmanland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!