Viksten bröt måltorka – svenska avancemang

Färjestad säkrade avancemang i CHL efter en femetta mot polska Comarch Cracovia. Daniel Viksten bröt sin måltorka och gjorde ett av målen i 5–1-segern. Även Skellefteå och Frölunda är vidare till slutspel.

Daniel Viksten bröt måltorkan när Färjestad säkrade avancemang i CHL. Arkivbild.

Ishockey2022-10-04 22:12

Luleå och regerande mästaren Rögle hade redan säkrat en plats till åttondelsfinal inför den femte omgången av Champions hockey league.

De tre resterande svenska lagen, Färjestad, Skellefteå och Frölunda, grejade avancemang på tisdagskvällen.

Färjestads forward Daniel Viksten öste in 18 mål i förra säsongens grundserie i SHL och fyllde på med fyra fullträffar på vägen till SM-guldet i slutspelet.

Den här hösten har dock börjat målsnålt för Viksten. Fem matcher i SHL och fyra i CHL hade inte gett ett enda mål.

Det blev tionde gången gillt.

I början av andra perioden tog han köksvägen och tryckte in 3–0 bakom målvakten Rok Stojanovic.

Färjestad vann skotten med hela 38–12 och spred ut målskyttet på fem olika spelare.

Tränaren Tomas Mitell var nöjd över att slutspelsplatsen är klar trots att en grundserieomgång återstår, bortamatch mot samma Cracovia nästa vecka.

– Det är bra, det var målsättningen till att börja med. Vi fick träna mycket anfallsspel och forwards fick göra lite mål, säger han till SVT.

Skellefteå var illa ute borta mot jumbon Belfast, men vände 1–2 till 4–2 i tredje perioden. Det innebär också att laget är klart för åttondelsfinal. Andreas Wingerli gjorde två mål alldeles i slutet, det andra i tom kasse.

Frölunda körde över franska Grenoble på bortaplan och vann med 10–2. Nio olika spelare gjorde Frölundas mål och Jere Innala svarade för två.

Luleå, redan klar gruppsegrare, besegrade Ålborg på bortaplan med 3–1 och Rögle tog greppet om förstaplatsen i grupp D genom att vinna hemma över tvåan ZSC Lions med 3–2 efter förlängning. Oskar Stål Lyrenäs avgjorde i numerärt underläge.