Nu sitter puckarna som de ska: VH toppar målligan

Ni vet hur det var. Vimmerby Hockey hade fasligt svårt att få in den där pucken i mål. I grundserien alltså. Nu är det en helt annan femma. VH har gått från att vara ett av de minst producerande lagen i Hockeyettan – till bäst i klassen. Hur är det möjligt?

Torbjörn Allvin skriver om Vimmerby Hockeys utveckling och galna målform i vårserien. Vad beror det egentligen på?

Torbjörn Allvin skriver om Vimmerby Hockeys utveckling och galna målform i vårserien. Vad beror det egentligen på?

Foto: Arkiv

Ishockey2023-01-17 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bra lir. Jämna fighter – och förluster! Ja, det var ofta som det scenariot upprepades för Vimmerby under hösten. Jag vet inte hur många gånger vi skrev om ineffektivteten framför mål. Den var påfallande – och såklart ett jobbigt faktum och frustrerande för både spelare och ledare. 

Under de 18 grundseriematcherna hade laget ett målsnitt på 2,36 per match. Det är inte bra för att vara hockey. Bara sju av de 40 lagen i Hockeyettan hade ett sämre snitt. VH var på plats 33 i den ack så viktiga detaljen.

Det var då. 

Sen har det hänt mycket på den fronten. Eller rättare sagt, ofantligt mycket. 

I vårserien har Vimmerby fullkomligt exploderat och blivit motståndarnas mardröm när de skrinnar in i offensiv zon. 

Kolla bara

• På sju matcher har VH gjort 34 mål. Det ger ett snitt på 4,83 gjorda mål per match. Det är inte bara bra, utan bäst av alla lag i Hockeyettan just nu, oavsett om de spelar i Allettan eller vårserien. 

Visst anade man någonstans att det kanske skulle släppa ju längre säsongen gick. För det var ju så att VH skapade en hiskelig massa chanser och möjligheter under hösten, men där det allt som oftast låste sig av skilda anledningar. Och det berodde inte på oflyt eller tillfälligheter, utan oskärpa framför mål – och allt för stressiga och ogenomtänkta avslut. 

Kan vi då dra några slutsatser av den genomgripande förändringen och att puckarna plötsligt sitter i nätet med en helt annan frekvens än tidigare? Såklart vi kan. 

1) Det ena ger det andra. I klarspråk. Självförtroendet har fått sig en megaboost och då blir allt så mycket enklare att göra rätt saker när chanserna dyker upp.

2) Flera spelare har lyft en nivå, minst. Adam Bäckstrand är en sån. Den höga potentialen såg vi direkt, men nu har det också lett till en slutprodukt och många mål och assist. Samma sak med Balint Horvath, Hugo Ollila och Oscar Gustafsson. På backsidan har vi Hugo Lindman Gustafsson, som varit en injektion sen han anlände från KRIF. 21-åringen är tvåa i poängligan för seriens backar med sju gjorda poäng. 

3) Motståndet. Det är klart att det också är en faktor i sammanhanget. Det är skillnad på att möta Forshaga och Segeltorp jämfört med Kalmar och Karlskrona.

På onsdag väntar Köping på bortais. VH toppar tabellen, Köping är sist. VH har sex raka vinster, Köping sju raka förluster. Ett inte alltför vågat tips är att ett VH i målform tar en ny klar seger. 5–1.