Vilken prestigeseger, Västervik!

Västerviks IK går fram som en ångvält i träningsmatcherna. På lördagen fick kommande seriekollegan i Allsvenskan IK Oskarshamn se sig besegrade med 3-1 i derbyt i Oskarshamns ishall. Nu har VIK fem raka segrar och 25-5 i målskillnad. – Vi gör väl ingen toppinsats, men det är starkt att vinna trots att vi har mycket mer att ge, säger VIK-målvakten Ludvig Engsund.

FEMTE RAKA. Västervik vann med  3-1 mot Oskarshamn.

FEMTE RAKA. Västervik vann med 3-1 mot Oskarshamn.

Foto:

Ishockey2016-08-29 06:00

För första gången i sin hockeykarriär spelade Engsund på bortaplan i Oskarshamns ishall.

– Det kändes både kul och lite pirrigt att möta min moderklubb, men jag tycker det gick bra, säger 23-åringen, som nu är inne på sin fjärde säsong i Västervik.

Om det gick bra? Ja, Engsund var hur stabil som helst där bak och lär ge tränaren Mattias Karlin huvudbry.

Meriterade Jonas Fransson ska nog inte känna sig alltför säker på rollen som förstemålvakt.

Engsund släppte bara in ett skott av 29 på mål, detta när Simon Norberg gjorde första periodens enda mål.

Två jättechanser

Västervik hade två jättechanser att kvittera i slutet av första, Dan Pettersson brände ett friläge och Nicolai Meyer lyckades med bedriften att skjuta utanför öppet mål från en halv meter.

IKO var det något bättre laget i första perioden, men var lite uddlöst framåt.

– Vi krånglar till det lite i spelet med puck. Offensivt kan vi begära mer av oss själva, däremot är jag ganska nöjd med hur vi försvarar oss, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.

Snyggt mål i boxplay

I andra perioden var VIK det bättre laget, men kvitteringen kom när man minst anade det. Emil Georgsson snappade upp pucken i boxplay och väggspelade sig urläckert fram med hjälp av Pierre Gustavsson och stänkte upp 1-1 i nättaket – och jublade högt.

I tredje perioden visade VIK att man kommer att blir att räkna med i Allsvenskan. Trots att man för dagen saknade två av sina bästa spelare, Joacim Hedblad och Jörgen Karterud, så gick man fram till seger med två måls marginal.

Joakim Englund sköt ett stenhårt slagskott från blå till 2-1 och LHC-lånet Simon Hellholm pangade in 3-1 sedan Dan Pettersson först träffat stolpen.

– Vi krigar på bra utan att vara hundraprocentiga och vi har en bra spelidé som alla tror på. Vi är optimistiska inför den allsvenska säsongen.

– Och att alla andra lag verkar underskatta oss är bara tacksamt, det är skönt att få slå ur underläge. Vi kan ju inte räkna med att få föra matcherna på samma sätt som förra året i division ett, säger Ludvig Engsund.

Engsund var bäste spelare i VIK. Bästa formation var tredjelinan med Emil Wahlberg och Joakim Englund som backar, med centern Viktor Lindell, som tagit jättekliv den här säsongen, samt Olle Liss och Nicolai Meyer som verkar kunna hitta varandra med förbundna ögon.

Conny Strömberg var också väldigt livfull.

Resultat

IKO - Västervik 1-3 (1-0, 0-1, 0-2)

Första perioden: 1-0 (13.34) Simon Norberg (Emil Larsson).

Andra perioden: 1-1 (35.25) Emil Georgsson (Pierre Gustavsson, i spel fyra mot fem).

Tredje perioden: 1-2 (44.05) Joakim Englund (Emil Wahlberg, Pierre Gustavsson), 1-3 (56.07) Simon Hellholm (Mats Fröshaug, Dan Pettersson).

Skott: 29-26 (10-12, 11-11, 8-3)

Utvisningar: IKO 4x2, VIK 7x2

Publik: 914

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!