Vilket ben ska du stå på, Otto? "Kommer bli väldigt lustigt"

Hjärtat klappar för Vimmerby Hockey. Men minst lika mycket för Djurgården. Otto Svensson har ett riktigt dilemma framför sig när lagen möts i Vimmerby på onsdag. "Det kommer att kännas väldigt lustigt att se matchen", säger han.

Otto Svensson brukar stå i klacken när både Vimmerby Hockey och Djurgården spelar. När VH möter DIF ikväll vet han inte vilket ben han ska stå på utan försöker vara neutral åskådare.

Otto Svensson brukar stå i klacken när både Vimmerby Hockey och Djurgården spelar. När VH möter DIF ikväll vet han inte vilket ben han ska stå på utan försöker vara neutral åskådare.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-10-01 18:00

Att de mesta mästarna Djurgårdens IF med hela 16 SM-guld på meritlistan kommer till VBO Arena på onsdagen kommer att vara en av de absoluta höjdpunkterna på Vimmerby Hockey Hockeyallsvenska äventyr. Det kommer säkert kännas konstigt för en Vimmerbyspelare som Ludwig Wistén att möta en klubb som han har starka sympatier för.

Väl ute på isen är det dock troligtvis lättare att hantera för en spelare som kan lägga fokus på att göra sitt jobb för laget och förhoppningsvis få utdelning i form av poäng.

Desto svårare kan det vara för en supporter som har starka känslor för både Vimmerby och Djurgården.

Otto Svensson är just en sådan. 24-åringen har varit Djurgårdare så länge han kan minnas.

– Både min pappa och morbror håller på Djurgården så jag fastnade tidigt för klubben. Jag håller koll på de flesta lag i olika sporter, men visst smäller fotbollen och ishockeyn högst. Jag åker så mycket jag kan på matcher och står ofta i klacken.

Har du några favoritspelare från Djurgården Hockey genom åren?

– Det är profiler från förr som har fastnat. Spelare som Kristoffer Ottosson, Jimmie Ölvestad och Niklas Falk. På deras tid blev spelarna ofta kvar i samma klubb under många år. Numera är det större omsättning på spelare. Jag kan ändå gilla Djurgårdens förmåga att få fram unga talanger och det är roligt att följa dem vidare i karriären när de tar sig till NHL.

Djurgården nämns som en av förhandsfavoriterna i årets upplaga av Hockeyallsvenskan.

Är det deras tur att ta sig tillbaka till SHL nu?

– Jag hoppas på det, men det är väldigt tufft att gå hela vägen. 

På onsdagen är det dags för den där matchen som Otto både längtat efter och bävat för. Djurgården kommer till VBO Arena för att möta den andra klubben i Svenssons hjärta, Vimmerby Hockey.

Hur känns det?

– Overkligt till att börja med. Det hade jag aldrig kunnat drömma om när jag själv spelade i VH som grabb. Jag spelade i samma lag som Eddie Levin och nu ska han ut och möta Djurgården, säger Otto och grämer sig över att han inte satsade lika hårt på hockeyn så att han hade kunnat vara med på isen på onsdag.

– Ja, det hade ju varit något. Jag hade viss talang, men jag var inte beredd att lägga ned den tiden som krävs. Jag är lite för lat, säger han skämtsamt.

Nu blir det att se matchen från sidan istället. På senare år har han varit ett av Vimmerby Hockeys största fans. Särskilt under kvalserien i våras då han tillsammans med några kompisar var på plats och såg alla matcher. Inklusive bortamötena med Piteå och Hudiksvall.

På onsdagskvällen kommer han dock inte att återfinnas i varken VH-klacken eller bland Djurgårdens supportrar. 

– Nej, jag kan inte välja mellan två klubbar som jag älskar lika mycket. För en gångs skull får jag försöka vara neutral åskådare. Det kommer att kännas väldigt lustigt. Jag kommer ju inte kunna klaga på något domslut till exempel. Och det händer ju annars, säger han med ett leende.

Hur ska du följa matchen?

– Jag har årskort på hyllan så jag kommer att stå där.

Vimmerby har tagit tre poäng på fyra matcher så här långt. Otto Svensson tycker att laget visat bitvis att de håller på den nya högre nivån.

– VH har gjort det bra i en period eller två i de flesta av matcherna så här långt. Men det gäller att de får ihop helheten om de ska räcka under en hel säsong.

Är det några spelare som har imponerat extra på dig?

– Jag tycker att Pelle Ström och framförallt Johan Norberg har imponerat. Det fanns nog de som tvivlade på om de skulle räcka i Allsvenskan, men det har de verkligen visat att de gör. Av de nya spelarna så gillar jag Oskar Hassel och Isak Hansen. Sedan är det kul att både Jakob Heljemo och Adam Petersson fått göra mål redan, säger Svensson som väntar på att det ska lossna för en viss skyttekung.

– Ja, det måste vara dags för Eddie Levin att göra sitt första mål nu. Det vore stort att få se honom göra mål på Djurgården.

Till sist. Den stora frågan. Hur går det i matchen. Och vad hoppas Otto på för resultat?

– Det är svårt, men måste jag välja så ser jag hellre att Vimmerby vinner. Djurgården kan undvara de poängen för jag räknar ändå med att de tar sig till slutspel. VH behöver dem mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!