Transferstopp för VH: "Vem som helst fattar det"

Det svenska transferfönstret i ishockey stänger den 15 februari. Vimmerby Hockey lär inte plocka in några fler förstärkningar innan deadline, trots ett väldigt utsatt skadeläge. "Vi ser inte att det finns något större utrymme i vår budget för att värva", säger klubbens vice ordförande Anders Kostenius.

Det ser inte ut att bli några fler värvningar för Vimmerby Hockey innan transferfönstret stänger. Klubb- och sportchefen Morgan Persson säger att han har förståelse för situationen.

Det ser inte ut att bli några fler värvningar för Vimmerby Hockey innan transferfönstret stänger. Klubb- och sportchefen Morgan Persson säger att han har förståelse för situationen.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2022-02-10 17:00

Mitt i en rykande kamp om de sista slutspelsplatserna i den södra Allettan har Vimmerby Hockey drabbats av flera tunga smällar, både på och utanför isen.

Resultatmässigt fortsätter det att hacka, trots att man visat prov på fint spel i många av matcherna. Skadeläget ser också blytungt ut. I onsdagens match mot Karlskrona HK hade VH fem backar tillgängliga – men fick klara sig på fyra under stora delar av matchen då William Dageryd fått kliva av.

Morgan Persson, klubb- och sportchef i VH, kommenterar status på backarna som är borta:

* Helge Holmstrand. "Han har fått avsluta säsongen efter sviterna av en hjärnskakning."

* Oskar Carlsson. "Oskar ska vila helt i två veckor och sen får han börja känna på det lite lätt."

* Hugo Enock. "Fortfarande symptom och sviter efter en hjärnskakning. Jag är ganska orolig för hans status och fortsatta medverkan, måste jag säga."

* Aku Alho. "Insjuknat igen. Vi räknar inte med honom i helgens matcher."

* William Dageryd. "Det ser tyvärr inte så bra ut för honom. Prognosen just nu är att han blir borta i en till tre veckor."

undefined
Hugo Enock har saknats för VH i de senaste matcherna och ser ut att bli borta en tid framöver också.

Ett litet plåster på såren är torsdagseftermiddagens nyhet. VH hämtar in de unga backarna Martin Brovall och Tobias Abrahamsson, båda födda 2003, på lån från HV71:s J20. Duon är däremot bara med i helgens två bortamatcher (mot Nybro och Dalen).

– Stora, starka och bra defensivt. De kommer in och avlastar oss när läget är som det är och vi är jättetacksamma för det, säger Morgan Persson.

Det blir med största sannolikhet det sista VH gör på transfermarknaden. Fönstret stänger 15 februari och enligt Persson finns det inte möjlighet att plocka in fler spelare.

– Nej, om inget plötsligt trillar ner med en spelare som verkligen vill komma hit, så blir det nog inget mer. Det är så klart jättetufft för tränaren och för hela laget. När vi är så kort om folk skulle vi behöva mer avlastning, menar han.

Vad beror det på, att ni inte kan plocka in fler spelare?

– Det är det jag har fått till mig av styrelsen. Just nu är det inte möjligt.

Är det på grund av ekonomiska skäl?

– Det hänger så klart på ekonomin och jag har full förståelse för att det är så och vilket läge som råder. Samtidigt är det väldigt tufft, inte för min del, utan för laget. En efter en faller ju bort och vi har ett tufft skadeläge nu.

undefined
Martin Brovall är en av två spelare från HV71 som kommer att finnas med i helgens VH-matcher. Han och Tobias Abrahamsson lånas in.

Anders Kostenius är vice ordförande i Vimmerby Hockey. Han bekräftar att det ekonomiska läget i klubben sätter stopp för värvningar.

– Vi ser inte att det finns något större utrymme i vår budget för att värva. Sen handlar det om att inventera och titta på vad för skador vi har också. Nu känns det lite tråkigt med några skumma skador så som hjärnskakningar. Det blir nästan att man får ta det dag för dag, säger Kostenius.

Han utvecklar:

– Det vi sagt nu är att vi måste ta vårt ansvar för ekonomin. Vem som helst fattar att det är tufft när vi knappt haft en intäkt sedan de hårda restriktionerna sattes in. Hade någon kommit in och sagt att vi ska bli kompenserade för det, så hade det varit annorlunda. Nu vet vi inte riktigt hur det blir och därför måste vi tänka på klubbens bästa.

Anders Kostenius lyfter samtidigt fram en positiv aspekt:

– Andra får ta chansen. En sån som Adam Lindblad har gjort det kanon och det är jättekul att se.

Supportrarna ställer ofta höga krav på VH. Hur förklarar och motiverar man värvningsstoppet till dem?

– Dels att det inte är så lätt att hitta någon, dels att vi inte kan värva för värvandets skull. Vi lever också fortsatt i en pandemi, även om restriktionerna är borta. Jag menar...det finns SHL-lag som har svårt att hitta nya spelare, så det är klart att det påverkar och följer med neråt i systemet. Jag har fått stå och försvara det här hundratals gånger med folk som har synpunkter, vilket i och för sig är bra att de har, eftersom det visar att det finns ett engagemang. Men som sagt, vi kan inte värva bara för att värva. Helt plötsligt kan vi få tillbaka alla backar och då står vi istället där med tio stycken.

Juniorverksamheten då. Finns det möjligheter att lyfta upp spelare därifrån?

– Nja... I år lyckades vi få ihop ett J20- och ett J18-lag ihop med Eksjö. Men steget därifrån till division ett är stort. Målet är att inom några år försöka slussa upp fler.

Morgan Persson, klubb- och sportchef i Vimmerby Hockey.
Morgan Persson, klubb- och sportchef i Vimmerby Hockey.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!