Vimmerby föll tungt på Gotland

En mardrömsstart av andra perioden, brutal ineffektivitet och en rejält portion missflyt. Där har du anledningarna till att Vimmerby föll tungt borta mot Visby-Roma i Allettan på fredagskvällen. 4-0 blev 4-3 i sista perioden, men VH vaknade för sent.

Vimmerby Hockeys målvakt Jonathan Stålberg hade en tung kväll mot Visby-Roma och fick nog efter att ha släppt in tre snabba mål i början av mittperioden.

Ishockey2018-02-09 20:08

Efter två-tre jämna inledande minuter tog Vimmerby över spelet helt och var millimeter från att ta ledningen vid några tillfällen.
Mathias Wigley hade öppet mål, men hemmalagets holländske målvakt, Martijn Oosterwijk svarade för en spektakulär räddning. I de två efterföljande anfallen hade sedan Hampus Harlestam och Martin Modigs varsin kanonchans.
VH pressade hårt på Visby i deras försvarszon och fortsatte skapa lägen. Finske centerförvärvet, Viljami Wacklin, som gjorde sin första match för Vimmerby, fick fritt skottfält i slottet men missade och även Jakob Karlsson hade ett bra läge.
I slutet av perioden jämnade hemmalaget ut spelet en aning och fick chansen i matchens första numerära överläge med en och en halv minut kvar, men gästerna från Småland stod emot.

Visbys powerplay fortsatte i den andra perioder och då small det redan efter nio sekunder. Vimmerbys försvar stod och sov i mittzon och en frispelad Markus Kinisjärvi (med ett förflutet i Vimmerby) var klinisk i sitt avslut.
Halvminuten senare var det nära igen, men då missade Visbys Einar Engström sitt friläge.
Momentum Visby och efter sex minuter var det dags för nästa Visby-spelare med VH-anknytning, Mathias Sundberg, att göra 2-0. Billigt värre dock – ett löst dragskott från blå linjen som slank in intill en skymd Jonathan Stålberg i VH-kassen.
Minuten senare brände Pontus Johansson i Vimmerby säsongens bästa läge, då han satte pucken i stolpen efter att ha haft öppet mål från en meters håll.

I den 12:e minuten var det dags igen. Då hade Vimmerby snurrat en minut i Visbys zon, hemmalaget rensade pucken, fick in en slumppuck framför Vimmerbys kasse som styrde på en VH-skridsko och in i mål.
Då fick Stålberg nog och lämnade över målvaktssysslan till Johan Kallio.
3-0 så långt in i matchen kändes nästan osannolikt, även om Visby lyfte fram positionerna i den andra perioden och var betydligt hetare än i  den första.
I stort sett 100-procentig utdelning för Visby. Noll medstuds för Vimmerby däremot, vilket visade sig ett flertal gånger – inte minst då Jakob Karlsson prickade undersidan av ribban.
7-13 i skott, men 3-0 i mål. Ganska talande för den andra perioden.

I den tredje perioden inledde VH starkt, fick en utvisning med sig och skapade ett par jättelägen. Närmast dock när Visbys Einar Ensgtröm kom fri och prickade ribban. I nästa spelvändning kom Vimmerbys Markus Modigs fri, men istället för mål utvisades han för att ha kört över Visbys målvakt.
I spel fyra mot fyra dröjde det bara ett fåtal sekunder innan Visbys Micke Adamsson sköt in 4-0 från distans.
Ett litet hopp tändes då Pontus Johansson bröt in från kanten och lyfte in 4-1 efter knappa elva minuter.
Resten av perioden blev en enda lång VH-press och laget skapade stor nerv. Markus Modigs styrde in 4-2 efter 14:18 och Dennis Fröland pangade in 4-3 efter 18:57. Sista minuten parkerade Vimmerby i Visbys zon, men det räckte inte ända fram.

Samtidigt som Vimmerby förlorade vann seriefyran Hudiksvall borta mot HC Dalen. I och med det är Hudiksvall nu bara fyra poäng bakom Vimmerby och med en match mindre spelad. Den där topp-tre-platsen, som innebär en betydligt lättare väg i det kommande allsvenska kvalet, såg för bara två omgångar sedan helt given. Nu är den inte alls lika självklar. Långt därifrån. Seger för Hudiksvall i sin hängmatch och det skiljer bara en pinne.

Bäst i Vimmerby Pontus Johansson och Jakob Karlsson.

Visby/Roma-Vimmerby Hockey 4-3 (0-0, 3-0, 1-3)
Andra perioden:
1-0 (20:09) Markus Kinisjärvi (Oskar Lundberg, Johan Eriksson) sp 5 mot 4, 2-0 (25:59) Matthias Sundberg (Markus Kinisjärvi, Erik Bissle), 3-0 (31:36) Einar Engström (Carl Ericson, Jonathan Granström).
Tredje perioden: 4-0 (44:42) Mikael Adamsson (Oskar Lundberg), 4-1 (50:51) Pontus Johansson (Petter Runesson), 4-2 (54:18) Markus Modigs (Dennis Fröland, Albin Runesson), 4-3 (18:53) Dennis Fröland.
Skott: 21-36 (6-8, 7-13, 8-15)
Utvisningar, Visby: 2x2 min. Vimmerby: 2x2 min.