Vimmerby går för viktiga fjärdeplatsen - här är lagen att undvika

Visst, Vimmerby Hockey har fortfarande chans att nå topp tre i Allettan – även om det inte känns rimligt. Men en fjärdeplats kan visa sig vara ack så viktig. – Det är en jättefördel, säger Vimmerby Hockeys sportchef Daniel Stolt. Vi reder ut varför.

Vimmerby Hockey jagar fjärdeplatsen i Allettan Södra - en plats som kan visa sig vara väldigt viktig. Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby Hockey jagar fjärdeplatsen i Allettan Södra - en plats som kan visa sig vara väldigt viktig. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Ishockey2017-02-22 09:55

I kväll spelas den näst sista omgången av AllEttan. För Vimmerby Hockeys del innebär det borta-match mot länskollegan Nybro Vikings.

Allt talar för att de tre första platserna i tabellen kommer tas av trion Troja, Kristianstad och Mariestad. Ettan går till HockeyEttan-finalen, medan tvåan och trean är klara för Playoff 2 till den allsvenska Kvalserien.
Desto tätare där bakom, där Vimmerby just nu har fjärdeplatsen – en placering man gärna behåller.
– Det är en jättefördel att komma fyra jämfört med exempelvis sjua eller åtta, säger Vimmerby Hockeys sportchef Daniel Stolt.

I faktarutan härintill kan du läsa exakt varför, men sammanfattningsvis kan man säga: Ju bättre placering i AllEttan, desto enklare motstånd i de kommande playoffomgångarna. Samt att du också får en eventuell avgörande match (avgörs i bästa av tre) på hemmaplan.
– Det blir helt enkelt tuffare både sportsligt och geografiskt annars, säger Stolt.

Till Playoff 1 väljer de sex högst rankade lagen motståndare bland de sex lägst rankade lagen. Den bäst rankade Allettan-fyran (just nu Väsby i den norra AllEttan, som har 28 poäng jämfört med Vimmerbys 25) börjar. Sedan följer rankingordningen näst bästa fyran, bästa femman, näst bästa femman, bästa sexan och näst bästa sexan.

De lag som just nu ligger på de platser som gör dem valbara (sjuan och åttan i de båda Allettorna samt segrarna i de båda HockeyEttan-finalerna) är Asplöven, Skövde, Kalix, Borlänge, Örnsköldsvik/Sollentuna samt Tranås/Grästorp.

– Vi undviker gärna Borlänge och Tranås. Borlänge har kvaliteter som gjorde att de vann den västra grundserien och för Tranås kan det mycket väl lossna nu när de är i playoff. De lär inte vara mätta på något sätt, säger Stolt.

– Samtidigt är det ytterst osannolikt att vi väljer motstånd från Norrland i play off 1. Det kostar för mycket både i energi och pengar.
– Om man då kollar på vad som finns kvar så förstår man vikten av att få välja motstånd som etta eller tvåa, skrattar Daniel Stolt.

Vad tror du då om VH:s chanser?
– Innan säsongen sa vi ju att vi skulle till Kvalserien. Det får vi väl fortfarande stå för. Det kommer handla om många tillfälligheter och många saker kan vi inte påverka. Men det är inte många lag som skrämmer och jag vet vad vi kan, avslutar Stolt.

Fakta: Vägen till den allsvenska Kvalserien
Efter färdigspelade AllEttor:
• Lag 1 från AllEttan Norra och AllEttan Södra är kvalificerade för spel i HockeyEttan-finalen.
• Lag 2-3 från AllEttan Norra och AllEttan Södra är kvalificerade för spel Playoff 2.
• Lag 4-8 från AllEttan Norra och AllEttan Södra är kvalificerade för spel Playoff 1.
• Lag 9-10 från AllEttan Norra och AllEttan Södra är kvalificerade för spel HocketEttan 2017/2018.

Hockey-Ettan-finalen:

• I HockeyEttan-finalen deltar lag ett från AllEttan Norra och lag ett från AllEttan Södra. HockeyEttan finalen spelas i bäst av tre matcher.
• Högst rankat lag börjar med bortamatch (B-H-H). Ranking av lag görs utifrån lagens placering i Allettan Norra och Södra Segraren är kvalificerad för spel i kvalserien till HockeyAllsvenskan.
• Förloraren är kvalificerad för spel i Playoff 3.

Nedanstående Playoff 1, 2 och 3 spelas i bäst av tre matcher.
Playoff 1:
• I Playoff 1 deltar tolv lag, lag 4-8 från AllEttan Norra och lag 4-8 från AllEttan Södra samt segrarna från HockeyEttan förkvalserie Norra och HockeyEttan förkvalserie Södra.
• De sex högst rankade lagen väljer motståndare bland de sex lägst rankade lagen. Högst rankade lag väljer först osv.
Segrande lag kvalificerade för spel i Playoff 2.

Play Off 2:
• I Playoff 2 deltar tio lag, lag 2 och 3 från AllEttan Norra och lag 2 och 3 från AllEttan Södra samt segrande lag från Play Off 1.
• De fem högst rankade lagen väljer motståndare bland de fem lägst rankade lagen. Högst rankade lag väljer först osv.
Segrande lag kvalificerade för spel i Play Off 3.

Playoff 3:
• I Play Off 3 deltar sex lag, förlorande lag i HockeyEttan-finalen och segrande lag från Playoff 2.
• De tre högst rankade lagen väljer motståndare bland de tre lägst rankade lagen. Högst rankade lag väljer först osv.
• Segrande lag är kvalificerade för spel i kvalserien till HockeyAllsvenskan. Där möts sex lag i en serie, hemma och borta, totalt tio omgångar. Ettan och tvåan är klara för spel i HockeyAllsvenskan nästa säsong.
Källa: HockeyEttan.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!