Vimmerby Hockey räddade en poäng

Nja, det vill inte riktigt kugga i för Vimmerby Hockey. Trots det och trots tvåmålsunderläge ända in i slutminuterna lyckades man ändå rädda en poäng hemma mot HC Dalen i går kväll. – Poängen kan till slut visa sig vara viktig, men just nu känns det bara som två förlorade, säger VH-tränaren Tobias Jahr efter förlusten på straffar.

Backen Ludvig Jardeskog var bäst i Vimmerby Hockey i kvällens hemmamatch mot HC Dalen.

Ishockey2017-10-18 19:15

Vimmerby dominerade stora delar av matchen (åtminstone under den första och i inledningen av den tredje perioden), vann skotten stort - men hade förtvivlat svårt att förvandla halvlägena till heta chanser. Och när man väl gjorde det valde man ofta att prioritera passningar istället för avslut.
Dalen däremot var föredömligt effektivt och utnyttjade VH:s stundtals lite veka spel i egen zon.

VH fick en bra start på matchen då Pontus Johansson utnyttjade ett brutalt målvaktsmisstag och gjorde 1-0 redan efter knappa fem minuter. Dalens kvittering kom väldigt psykologiskt viktigt med bara 19 sekunder kvar av perioden.
– Vi skulle ha gjort fler mål i den första perioden, men måste lära oss att gå hårdare in på mål och ta fler returer. Vi äger första perioden helt, men så lyckas de få in ett riktigt skitmål på slutet, suckar Tobias Jahr.
Fredrik Asplund dunkade in 2-1 till hemmalaget inledningen av den andra perioden, men sedan var det slut på det roliga för en stund.

Två sena mål för gästerna i mittperioden vände matchen och när Dennis Santesson sedan gjorde 4-2 till Dalen, efter en stark VH-inledning av den tredje perioden, kändes matchen nästan avgjord.
– Som vanligt drabbas vi av ”andraperiodssjukan”. När vi drar på oss två utvisningar och får spela 3 mot 5 vänder matchen. Då får de momentum, medan vi kommer helt ur rytmen och bara åker och jagar, säger Jahr.

Trots tvåmålsunderläge – och egentligen inte mycket som talade för Vimmerby i den tredje perioden – gjorde man ändå match av tillställningen.
Med tre minuter kvar fixade Jesper Kokkonen reduceringen. Med en och en halv minut kvar att spela lämnade VH-keepern Jonathan Stålberg kassen och bara 17 sekunder från slutsignalen dunkade comebackande Petter Runesson in 4-4 från blålinjen.
Förlängningen slutade mållös och matchen fick avgöras på straffar, där Dalen satte sina två första och VH brände sina.
– Just nu är det väldigt tudelat. Man är besviken att det ser ut som det gör rent spelmässigt, men positivt att vi visar moral och ändå får med oss en pinne, säger assisterande tränaren Morgan Persson.

Efter kvällens omgång ligger Vimmerby sexa i den södra HockeyEttan, två poäng bakom femman Tranås (fem lag går till Allettan). På lördag möts de båda i Vimmerby ishall i en oerhört viktig match.
– Den här poängen kan till slut visa sig vara viktig, men just nu känns det bara som två förlorade, säger Tobias Jahr.
Bäst i Vimmerby i går kväll var rejäle backen Ludvig Jardeskog samt hårdingen Robin Höglund – en av få som spelar så där rakt och fysiskt som man skulle vilja se fler göra.

Vimmerby-HC Dalen 4-5 (1-1, 1-2, 2-1, 0-0, 0-1)
Första perioden:
 1-0 (04:45) Pontus Johansson, 1-1 (19.41) Christian Kristiansen (Tom Jankovic, Anton Johansson-Martis).
Andra perioden: 2-1 (25.45) Fredrik Asplund (Hampus Harlestam), 2-2 (35:46) Anton Johansson (Jesper Åkerman) sp 5/4, 2-3 (19.07) Tom Jankovic (Tobias Carlgren).
Tredje perioden: 2-4 (45:55) Dennis Santesson (Julius Selle Larsson, Erik Glimberg), 3-4 (55:55) Jesper Kokkonen (Markus Modigs), 4-4 (19:43) Petter Runesson (Pelle Ström, Hampus Harlestam).
Straffar: 4-5 Erik Glimberg (GWG)
Skott: 46-27 (18-7, 11-7, 15-10, 2-2, 0-1)
Utvisningar, Vimmerby: 2x2 min. HC Dalen: 1x2 min.
Tuppar: 3: Ludvig Jardeskog, 2: Robin Höglund, 1: Albin Runesson.