Sportchefens tankar om läget och förlusterna

Ny tränare, många nya spelare, ny sportchef. Och så sex raka förluster! Vad rör sig i skallen då? Vi tog ett längre snack med Vimmerbys sportchef Pelle Johansson.

 Sportchefen Pelle Johanssons tankar om säsongen så här långt.

Sportchefen Pelle Johanssons tankar om säsongen så här långt.

Foto: Magnus Strömsten, Torbjörn Allvin, Haris Dreco

Ishockey2022-10-25 18:00

Oro, frustration, irritation, ifrågasättande...kan tänka att den tuffa period VH är inne i väcker många starka känslor.

Vimmerby Hockey berör många på flera sätt och i en resultatbaserad bransch är det klart att sex raka förluster inte faller i god jord hos vissa supporters.

Får du höra mycket snack?

– Nä, det kan jag faktiskt inte säga. Sen är det självklart så att många blir besvikna att vi har förlorat så många matcher, men jag är samtidigt övertygad om att de som sett våra matcher också inser att vi faktiskt spelat ganska bra hockey. Som till exempel första perioden borta mot Nybro. Jag tror aldrig att jag sett ett VH-lag spelat så bra någon gång. Det hade varit skillnad om vi blivit utspelade, så har det ju inte alls varit. Jag kan tycka att det egentligen bara är mot Troja där vi inte varit spelförande, säger Pelle Johansson och tillägger...

– Jag kan fortfarande visa mig på stan, haha.

Hur tar det sig uttryck bland spelarna att det har gått tungt resultatmässigt?

– Jag upplever inte att de går omkring och grubblar, det är kanske mer så att jag själv funderar och tänker. Som spelare går det inte att gräva ner sig och tycka synd om sig själv. Det funkar inte så. Det är viktigt att alla tar match för match och har fullt fokus på den dagliga verksamheten och att vi fortsätter köra på med fysisk träning, måndag till fredag. Det är enda medicinen och kan låta som en tråkig klyscha, men det är så det är och måste vara.

undefined
Återigen föll VH med knapp marginal efter att ha länge pressat Karlskrona.

Är det ett pressat läge?

– Nej, det tycker jag inte. Hockeyettan är uppbyggd så att det inte kommer att avgöras i oktober, utan det är alltid efter jul. Sen tror jag någonstans att vi får släppa tankarna på Allettan, utan istället försöka hitta en trygghet i spelet. Vi kan inte räkna med att vi ska rada upp en lång segersvit. Det är – återigen – en match i taget som gäller. Sen kan jag känna att det är lite frustrerande att det ser olika ut match efter match. Som senast mot Karlskrona. Vi har 3–1, gör ett olyckligt individuellt misstag och drar på oss ett par utvisningar som blir kostsamma. Vi viker ner "kepsen" helt i boxplay. Det är ganska svåranalyserat.

Ni har ett förhållandevist ungt lag. Är orutinen en del i förklaringen? 

– Det kan det vara, men jag tror inte det. Många har ändå spelat länge, det är väl mer så att vi har blivit väldigt hårt straffade när vi faller ner i de här dipparna som vi haft i matcherna. Det går aldrig att spela klockrent i 60 minuter, men att när vi inte spelar vår bästa hockey ändå försöka hålla jämna steg.

undefined
Hampus Sylvegård och VH har fått en tuff start på säsongen.

Precis som Pelle Johansson är ny som sportchef, är Hampus Sylvegård detsamma på tränarposten. Han är ung och gör sitt första uppdrag som seniortränare. Med utgångspunkt från det är frågan hur den tuffa starten påverkat honom, eller om det nu gjort det?

– Han hanterar det bra. Både jag och föreningen är jäkligt nöjda med honom. Vi har också en fördel av att vi har bra ledande spelare som driver det dagliga, både på isen och i omklädningsrummet. Killar som "Jagge" (Jakob Karlsson), Anton Carlsson, Lindgren (Oskar) och Pelle Ström. Hampus har också många människor kring sig och en familj som är insatta i hockeyn. Jag upplever det som att vi har högt i tak och att alla vill hitta en väg till att vinna matcher. Och det är ju så...att man nästan blir trött på sig själv när man upprepar att vi spelat bra, men förlorat. Det vore ofattbart om det inte snart skulle rulla vår väg.

Kommer laget att förstärkas?

– Det har definitivt blivit intensivare, sen ska man ha med sig att man som klubb inte är lika attraktiv när resultaten går emot. Det är en aspekt. En annan är att marknaden inte är så het och där det direkt inte väller av spelare. Som det är nu är det utländska spelare som finns. Men det känns som en chansning och mycket som ska klaffa. Ska det vara intressant så vill jag helst att de bör ha spelat i Europa. I grunden handlar det ändå om att ge killarna vi har i truppen förtroende och chans att fortsätta utvecklas, säger Pelle Johansson och utvecklar resonemanget:

– Absolut att vi scannar av marknaden. Det finns också pengar avsatta för att förstärka, men det är väl så att det är pengar som vi tänkt använda i ett senare skede i så fall.

Vilken position är mest aktuell att stärka upp?

– På forwardssidan. Sen går vi i dagsläget lite tunt på backar när Dageryd (William) är skadad. Så länge de andra sex är hela och friska så kör vi runt på dem.

Nästa: Borås.  

Blir det ett trendbrott borta mot Borås på onsdag?
Blir det ett trendbrott borta mot Borås på onsdag?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!