VH tappade ledningen – vann efter förlängning

Det blev sannerligen drama i Jössarinken – trots att det mesta talade för en enkel Vimmerby Hockey-seger. Isac Andersson blev stor matchhjälte för VH mot Mörrum, med ett 3–2-avgörande i förlängning. "Vi absolut tillräckligt för att vinna den här matchen under ordinarie tid", menar Vimmerbys tränare Hampus Sylvegård.

Vimmerby Hockey jublar efter Isac Anderssons avgörande mot Mörrum.

Ishockey2023-02-15 22:14

Drygt tre minuter in i den andra perioden lossnade det för Vimmerby Hockey i bortamatchen mot Mörrum. Balint Horvath slog till två gånger om inom loppet av en minut och gav VH en 2–0-ledning. Där och då var det inte mycket som talade för att onsdagens drabbning skulle bli någon nagelbitare.

VH hade annars, precis som i grundserien, svårt att få in pucken, i synnerhet i spelet fem mot fem. Faktum är att båda Horvaths mål kom i spel fem mot tre.

– Det är roligt att vi är effektiva i powerplay, säger VH-tränaren Hampus Sylvegård och fortsätter:

– Sen påminner det tyvärr om grundserien, där vi spelar bra men har problem med att göra mål.

Sedan skedde något. Både med hemmalaget Mörrum, men också med VH. Gästerna blev alltmer passiva och lät laxarna äta sig in i matchen. Givetvis fick de energi av sitt tidiga 1–2-mål, som kom bara elva sekunder in i den tredje perioden.

– Man ser där i tredje hur viktigt ett mål kan vara, för att få momentum att svänga. Sen blir vi lite för passiva, vilket jag inte gillar, menar Sylvegård.

Tio minuter senare var det utjämnat. Vilket lag skulle våga mest mot slutet? Svaret var VH, även om de riktigt farliga chanserna kunde räknas på en hand. Skottstatistiken, 46–19 till VH:s fördel, säger ändå en del.

– Vi skjuter 46 skott men gör bara två mål under ordinarie tid. Vi är för ineffektiva och måste ta till vara på våra lägen. Självklart var det tufft att få två mål emot oss, men vi går ändå för det på slutet och trycker på.

Istället krävdes en förlängning, där VH tidigare visat styrka. Det gjorde man den här gången också. Oskar Lindgren serverade en fri Isac Andersson, som behärskat såg till att packa ned två poäng med hem till Vimmerby. Även om de två poängen satt fint, så var det en lite sur eftersmak som letade sig in hos VH-tränaren.

– På det stora hela så skapar vi absolut tillräckligt för att vinna den här matchen under ordinarie tid.

undefined
Vimmerby Hockey-tränaren Hampus Sylvegård kunde glädjas åt två poäng, även om VH tappade sin ledning.

Rickard Melkersson, tränare för Mörrum, berömde Vimmerby efter matchen.

– Vi möter ett fantastiskt spelskickligt Vimmerby som skapar problem för oss med deras pucktempo och släpp, säger han.

Lika mycket beröm öste han inte över sitt lags powerplay och boxplay. Trots att VH drog på sig tolv utvisningsminuter, så lyckades inte Mörrum hitta rätt någon gång i numerärt överläge.

– Våra special teams var under all kritik, suckar Rickard Melkersson.

Nu är VH "bara" tre poäng före Kallinge/Ronneby IF. Man har också sex mål till godo på KRIF, med tre omgångar kvar. Lagen möts i den allra sista omgången.

Mörrum–VH 2–3 (e.f)

Första perioden: -

Andra perioden: 0–1 (22:02) Balint Horvath (David Thomson, Oskar Lindgren), 0–2 (23:07) Balint Horvath (Adam Bäckstrand, Oskar Lindgren).

Tredje perioden: 1–2 (40:11) Ivan Björkly-Nordström, 2–2 (50:59) Ivan Björkly-Nordström.

Förlängning: 2–3 (61:54) Isac Andersson (Oskar Lindgren, Balint Horvath).