Wallstedt visade klass i segern: ”Fenomenal”

Slovakien bombarderade Jesper Wallstedt med skott. Men den svenske målvakten var omutlig och stod för hela 48 räddningar när Juniorkronorna vann med 3–0 – och tog andra raka JVM-segern. –Det är roligare att spela sådana här matcher med mycket action än tvärtom, säger Wallstedt.

Slovakien vann skottstatistiken med 48–26, men de svenska Juniorkronorna vann matchen med 3–0. Arkivbild.

Ishockey2021-12-28 05:58

Att Jesper Wallstedts betydelse för Juniorkronorna är stor stod klart innan JVM i ishockey började. Men mot Slovakien visade han på allvar hur viktig han är för det svenska laget.

19-åringen överöstes med skott och när allt var sagt och gjort hade han svarat för 48 räddningar. Det var också en av de mer slitsamma insatserna i den unga målvaktens karriär.

– Den är nog med där uppe. De här matcherna är alltid grymt roliga att spela, men det hade inte varit möjligt utan spelarna framför mig. Vi sliter, offrar oss och visar på en otrolig karaktär. Det kommer att ta oss långt i den här turneringen, säger Wallstedt.

Tidigt svenskt ledningsmål

Wallstedt fick jobba hårt redan tidigt i matchen. Slovakien vann skottstatistiken med 13–4 i första perioden men trots det var det svensk ledning efter 20 minuter spel.

Drygt sex minuter in i matchen fick Sverige sitt första numerära överläge och då tog det bara femton sekunder innan målet kom. Helge Grans spelade ner till William Eklund som passade upp till Theodor Niederbach i slottet som direktsköt in 1–0.

I andra perioden fortsatte slovakerna att vålla problem för det svenska försvaret. Samtidigt fick inte Juniorkronorna ordning på offensiven, men trots det skulle ledningen utökas tack vare lite individuell briljans signerat Albert Sjöberg. Forwarden fick tag på pucken i mittzon, tunnlade sig elegant förbi försvararen och var säkerheten själv när han fri med målvakten satte 2–0.

Fokuserade på andningen

Slovakiens stora chans att hämta upp matchen påbörjades sju minuter in i tredje perioden. Juniorkronornas fysiskt spelande back, Leo Lööf, fick matchstraff för en tackling mot huvudet och Slovakien fick spela fem minuter i numerärt överläge.

Slovakien fick även spela en hel minut i fem mot tre efter det att Elias Stenman råkat lägga pucken över sargen. Men Sverige lyckades döda det långa numerära underläget – även om man fick hjälp av målramen vid två tillfällen.

– Jag tror inte riktigt jag själv uppfattar vad som händer. Jag hade full fokus på att hålla andningen i styr och försöka rädda pucken. Jag tror Emil (Andrae) hade fyra blockade skott och boxen slet som ett par hungriga djur. Vi förtjänade att ta den här segern och nollan som ett lag, säger Wallstedt.

Förbundskapten Tomas Montén var inte helt oväntat nöjd med Jesper Wallstedts insats mellan stolparna.

– ”Jeppe” var fenomenal. Om vi ska ha en chans på det här måste han vara en viktig komponent för oss och det visade han verkligen i dag, säger han.

Sverige vann med 3–0 efter det att Daniel Ljungman fastställt slutresultatet i tom kasse och Juniorkronorna har därmed vunnit båda sina gruppspelsmatcher.

I den första besegrades Ryssland med 6–3.