Vad tror profilerna om VH:s chanser? • "Kan överraska många"

Hockeyallsvenskan drar igång på fredag. På måndagen samlades representanter för alla lag i Stockholm och Sporten tog pulsen på flera profiler om hur de ser på Vimmerby Hockeys chanser. "Jag önskar dem all lycka till", sa Niklas Wikegård som är tillbaka i hetluften som sportchef för favorittippade Djurgården.

Vimmerby Hockeys representanter Peter "Piva" Johansson, Pelle Johansson och Jakob Karlsson, iklädd en Astrid Lindgren-tröja.

Vimmerby Hockeys representanter Peter "Piva" Johansson, Pelle Johansson och Jakob Karlsson, iklädd en Astrid Lindgren-tröja.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-09-16 15:55

Totalt var ett 130-tal journalister på plats när Hockeyallsvenskans upptaktsträff genomfördes på färjan Viking Cinderella. Efter många år som expert i TV har Niklas Wikegård bytt sida och tagit sig an rollen som sportchef för Djurgården. Man kan lugnt säga att han är i en annan sits än kollegan i Vimmerby, Pelle Johansson.

– Ja, det blir ju lite andra förväntningar på en klubb som har 16 SM-guld och vill tillbaka till SHL mot Vimmerby som ska uppleva sitt första Allsvenska äventyr. Jag har följt Vimmerbys resa och vet att de har fått behålla stora delar av truppen som gjorde succé i ettan. Nu har de en tuff uppgift framför sig, men jag önskar dem all lycka till, säger Wikegård.

undefined
Niklas Wikegård är sportchef för Djurgården.

Vad ger du Vimmerby för möjligheter att hänga kvar?

– De första 10-15 matcherna kan de gå på ren vilja och överraska många motståndare. Men det är först i de sista 25 matcherna som det avgörs. Det gäller att de jobbar på och håller i hela vägen. Då finns det inget som hindrar dem från att göra en bra säsong. Jag önskar dem all lycka.

Bland de andra sportcheferna i Hockeyallsvenskan finns en hel del bekanta ansikten med Vimmerbyanknytning. Bland andra Södertäljes Sportchef Emil Georgsson. Han var med och spelade upp VH i Hockeyettan en gång i tiden och hade flera säsonger som spelare i Västervik innan han bytte till Sportchefsrollen.

undefined
Södertäljes Sportchef Emil Georgsson.

Är du överraskad att få stöta på Vimmerby i Hockeyallsvenskan?

– Nej, egentligen inte. Om man jämför med Västervik så är det inte oväntat för mig att Vimmerby lyckats. Laget har ett stort stöd i staden och många människor i föreningen som brinner för det. Sedan betyder det mycket att de fått ihop en trupp med så många egna produkter, säger Georgsson som följde lagets resa i kvalserien under våren med stor spänning.

– Det var jäkligt kul att se dem lyckas. Sedan är det många som räknar med att de ska åka ur direkt, men jag kan mycket väl se att de klarar nytt kontrakt.

Kalmar HC:s sportchef Daniel Stolt fanns också på plats. Vimmerbykillen har fått känna på att släkten är värst två gånger om under försäsongen då VH besegrat Kalmar.

– Vi får hoppas att ett dåligt genrep ger en bra premiär, säger han och syftar på 2–0-förlusten i Vimmerby i lördags.

undefined
Daniel Stolt är sportchef för Kalmar HC.

Kalmar börjar med hemmamatch mot Tingsryd på fredag innan de drar vidare mot Vimmerby veckan därpå.

– Det blir "derbybonanza" från början. Det är väldigt häftigt med fem lag från Småland i serien i år. Det kommer gynna alla klubbar ekonomiskt. Både med kortare resor och många matcher som kan dra mycket publik.

Hur ser du på VH:s chanser?

– De är väldigt nederlagstippade, men det kan vara farligt att döma ut dem. Vi fick uppleva hur det är att vara nykomlingar förra säsongen och det finns inget som säger att VH inte ska kunna göra en stark debutsäsong. Det gäller att de får en stark start. Sedan kan allt hända.

Hockeyexperten Fredrik Söderström tog chansen att hylla nykomlingen Vimmerby Hockey.

– Det är jättekul. Att de kan gå upp i Allsvenskan visar charmen med Svensk Hockey. Det är ett flöde av lag som trillar ur och går upp. Jag har mötts av mycket kärlek i de små hallarna på mina hockeyresor genom åren.

undefined
Lagkaptenerna för alla lag i Hockeyallsvenskan.
undefined
Tränarna för de allsvenska lagen.

Vimmerby Hockey representerades av Peter "Piva" Johansson, Pelle Johansson och Jakob Karlsson i Stockholm. De var nöjda med dagen.

– Det har varit givande, även om man verkligen känner att vi står i skuggan av de större klubbarna, sa Pelle Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!