Smajic inför fighten: "Ska göra det kort och enkelt"

På lördagskvällen arrangeras den stora kampsportsgalan Brave 37 på Clarion Sign i Stockholm. En av dragplåstren: Irman Smajic från Västervik.

Irman Smajic går på lördagen sin tredje proffsmatch när galan Brave 37 arrangeras i Stockholm.

Irman Smajic går på lördagen sin tredje proffsmatch när galan Brave 37 arrangeras i Stockholm.

Foto: David Eidhammer

Kampsport2020-07-31 17:45

När vi når honom på fredagen har han just kommit tillbaka från det som kallas "stare down", i samband med invägningen. Det finns klassiska exempel från boxare och kampsportare som ofta använder tillfället för att psyka sin kommande motståndare. Irman berättar hur han ser på fenomenet:

– Egentligen är det inte så viktigt, det är mest för media och fans men showen är halva grejen och man måste bjuda till, det är roligt.

Brave är, enligt Smajic, den "kanske tredje eller fjärde största" organisationen beträffande MMA. Lördagens event är det första av tre – de andra infaller de två efterföljande lördagarna – och av de 14 duster som ska avgöras är 8 av proffskaliber.

– Det här är det största MMA-eventet utanför UFC som har genomförts i Norden, säger Daniel Högström som är vd för Bulldog Fight Night, till Sportbladet.

Ett tecken på det är att en av sportens mest lovande talanger, Muhammed Mokaev, valde att nobba stororganisationen UFC för att skriva på för Brave. När britten på lördag går in för för att möta Jimborean Ovidiu gör han det för första gången som proffs.

– Det är otroligt kul att ha med hans proffsdebut på kortet. Då han är ansedd att vara en av världens bästa amatörer genom tiderna, säger Daniel Högström till Sportbladet.

Det är också på lördag kväll som Smajic gör upp med turkietfödde österrikaren Fatih Aktas i tungvikt. Inför matchen har Smajic, som vann såväl EM som VM under sin amatörkarriär, vunnit båda sina proffsframträdanden. Och han har inga planer på att inkassera proffskarriärens första förlust på "hemmaplan".

– Han (Aktas) är stor och vill fightas stående. Det finns två matcher på Youtube som jag har sett men det viktigaste är att jag går in och gör det jag är bra på.

Hur lyder taktiken?

– Att gå in och göra det kort och enkelt, försöka avsluta matchen tidigt. Men skulle det bli tre ronder är jag redo för det också.

Under Corona-pandemin har Smajic såklart också påverkats. Träningen har blivit lidande men han känner sig ändå relativt förberedd för fighten.

– Det är lika för alla också, det är bara att köra på. Jag fick fyra-fem veckor med några riktigt bra fighters, bland annat Alexander "The Mauler" Gustafsson. Oavsett hur mycket Corona det är så är det jag mot min motståndare, en mot en, som gäller, säger Smajic.

Karta: Clarion Hotel Sign
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!