Färre kanotdistanser 2024 – 200 meter stryks

Stor dramatik och en oväntad dörr som öppnades till OS-finalen. Väl där en femteplats och framtidshopp om det inte vore för en sak: Nu stänger IOK definitivt dörren för kanotisten Linnea Stensils på distansen 200 meter. Den finns inte med i Paris 2024.

Sveriges Linnea Stensils slutade på femte plats i K1 200 meter. Till nästa OS försvinner grenen från OS-programmet.

Sveriges Linnea Stensils slutade på femte plats i K1 200 meter. Till nästa OS försvinner grenen från OS-programmet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kanot2021-08-03 02:36

Det handlade till slut om så små marginaler att inte ens ett målfoto kunde avgöra. Det i sin tur tog Linnea Stensils på en mental berg- och dalbana, från förtvivlan till hopp och till slut dit hon siktat sedan 2019 när hon blev uttagen till OS i Tokyo.

– Det kom ju upp på tavlan att Spanien var fyra och då kändes det väldigt hopplöst men när jag kom in från avpaddlingen kom min sjukgymnast fram och sade "att det inte är kört ännu", berättar hon efter finalen.

I gårdagens försöksheat var hon några futtiga tusendelar från att slippa en kvartsfinal och gå direkt till semi. I dag skiljde det ännu mindre, en tusendels sekund, från en fjärdeplats som först alla trodde gick till spanjorskan Teresa Portela.

Åtta blev nio

Den svenska landslagsledningen var då beredd att lägga in en protest men det behövdes aldrig. Såväl Portela som svenskan fick köra finalen då de inte kunde skiljas åt och och åtta finalplatser blev plötsligt nio. Extremt ovanligt men en välkommen livlina för Stensils.

– Jag blev väldigt glad och det kändes som en vinst i sig och jag blev tårögd när jag fick beskedet. Att köra en B-final... det har jag gjort så många gånger tidigare. Det betyder så mycket att man får chansen på en medalj.

Väl i finalen öppnade hon starkt, betydligt bättre än i de tidigare loppen men till slut gick konkurrent efter konkurrent om med Lisa Carrington från Nya Zeeland som vinnare, hennes tredje raka OS-guld.

För Stensils blev det en förbättring, i Rio slutade hon sjua, nu en femteplats. Det hade gett förhoppningar inför OS i Paris om det inte var för en sak, då finns inte klassen med på OS-programmet.

– Jag förstår ju inte det men det finns väl någon anledning. Det var ganska chockartat att man bara tog bort sträckor utan att lägga till något, säger hon.

Byter ut idrotter

Den som undrar vad OS betyder för Stensils kan ta en snabb titt på hennes vänster hand. Där finns OS-ringarna intatuerade.

Vad Internationella olympiska kommittén, IOK, tycker om just kanot är en helt annan fråga.

I ett försök att modernisera de olympiska spelen tas nya idrotter in, som BMX-cykling, skateboard och för den delen kanotslalom. Något måste ge vika, bland annat då just distansen 200 meter.

– Kanot har varit med väldigt länge och jag upplever ändå att det är väldigt stort i varje OS och folk tycker det är väldigt kul.

Det är dock inte slutet för hennes OS-satsning, kvar på programmet finns 500 meter, den klass hon ska tävla i senare i OS.

Och om det är någon tröst, där brukar marginalerna vara lite större...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!