Menning: "En tävling för allt som varit jobbigt"

Petter Menning slutade sexa i OS-finalen. Direkt efter målgång kapsejsade han på bryggan. Efteråt känner han sig både tom och stolt. –Det här var på något vis en tävling för allt som har varit jobbigt.

Petter Menning slutade sexa i OS-finalen.

Petter Menning slutade sexa i OS-finalen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kanot2021-08-05 02:33

– När jag går över mållinjen och märker fan, jag var inte på medaljplats. Det är en pytteliten bit upp men ändå. Då känner jag mig tom, där och då. Men det går ganska fort till att jag känner mig stolt ändå, säger Petter Menning efter finalloppet i K1 200 meter i OS.

– Det är idrott, det är hårt. Det är alltid hårt. Och så länge som jag har gjort det som jag har kunnat göra, då kan jag inte vara annat än stolt.

Cancerbesked

Menning hade en tuff satsning inför Rio-OS när han kort före avresan fick besked om att hans cancersjuka mamma hade blivit sämre. Efter en längre tids sjukdom avled hon sommaren 2017.

– Där var jag tia, nu är jag sexa. Det är en dröm som föder mycket annat i livet. Det är någonting att hålla fast vid, en långsiktig dröm när det känns tungt. Det är någonting som jag kan visa upp för unga och mina barn, när jag ger allt för någonting. Det är väldigt viktigt för mig att kunna göra det i det här.

– Så det har varit en lång resa men en bra resa.

TT: Var det här en tävling för din mamma?

– Det här är på något vis en tävling för att ta allt som varit jobbigt med skador och allting och visa att det går att köra, och en tävling att drömma om. Jag har njutit så himla mycket när jag äntligen fått tävla här och känt mig stark och fått göra det som jag älskar.

– När jag tänker på det nu så blir jag faktiskt glad över det som vi har gjort, de här dagarna och de här fem åren.

Distansen försvinner

Svenskens sprintdistans kom in på OS-schemat i London 2012, nu tas den bort till OS i Paris 2024. Han tycker att det går emot "det som är vettigt". I princip alla aktiva som tävlar skrev under ett protestbrev mot beslutet.

– Vi får väl se, det kanske är beslutat, säger han och ger beskedet att han annars satsar mot 500-metersdistansen i Paris.

Direkt efter målgång vill Menning tacka sin fru och tränare Evelina, som han skulle ringa upp.

– Hon är bäst. Jag kommer nog säga att jag älskar henne och att vi har gjort allt vi kan. Det finns inget att ångra. Sedan vill jag bara hem och krama om henne och barnen, det är det jag vill.

Fakta: Petter Menning

Familj: Hustrun Evelina som också är hans tränare, döttrarna Lovisa och Lykke.

Klubb: Vaxholms KS.

Gren: K1 200 meter.

Främsta meriter:

OS: Sexa 2020, tia 2016.

VM: Guld 2013, silver 2014, brons 2015.

EM: Guld 2013 och 2015, silver 2016, brons 2012.

Europeiska spelen: guld 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!