Holmer näst sist i finalen efter straff-fadäs

Erik Holmer tog sig till final – men missade en port och blev bestraffad. Den svenske OS-debutanten slutade på nionde plats i kanotslalom vid OS i Tokyo. –Det känns jättestort att bara ha kört finalen. Det är en dröm, säger Erik Holmer efteråt.

Erik Holmer i kanotslalomtävlingen i OS.

Kanotslalom2021-07-30 08:03

26-åringen från Nyköping startade först och gjorde ett snabbt finalåk. Han paddlade sig igenom 25 portar på den 250 meter långa banan vid Kasai kanotslalomcenter i Tokyo på 96,59 sekunder – en placering som skulle ha gett svensken en betydligt bättre plats.

Men han fick 52 straffsekunder som gjorde att han halkade ner i resultatlistan.

Orsaken? En missad port.

– Jag visste först inte vilken port det var. Men videodomarna har de bästa vinklarna, så säger de att det är en 50 (straffpoäng) så är det en 50, säger Erik Holmer.

– Sen är det klart att den missade porten gör skillnad på att vara fyra eller nia... Men hade någon sagt häromdagen att jag skulle ta mig till final och vara med där och slåss hade jag sagt "Jag tar det".

Svensken blev tia i semifinalen tidigare under fredagen och lyckades därmed precis norpa en finalplats. Men det räckte inte enda fram till pallplats – när de tio bästa möttes för att göra upp om medaljerna i OS-finalen.

Gulde gick till tjecken Jiri Prskavec. Jakub Grigar, Slovakien, tog silver med Hannes Aigner, Tyskland, på bronsplats.