Kina förnekar krav på avgång i NBA

Basketkonflikten mellan Kina och NBA har inneburit ett stort ekonomiskt bakslag för den amerikanska ligan.

Men att Kina också ska ha bett NBA sparka Houstons sportchef Daryl Morey förnekas nu.

18 oktober 2019 09:01
Kinas regering har aldrig krävt något sådant, säger Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesministerium, enligt AFP.

NBA-kommissionären Adam Silver sade i en intervju i går att den kinesiska staten krävt att den nordamerikanska basketligan skulle sparka Morey.

Vi svarade att det aldrig skulle ske, och att vi inte ens skulle ge honom något straff, säger Silver, enligt New York Times.

Det var när Morey twittrade sitt stöd till demokratiaktivister i Hongkong som konflikten bröt ut. Tweeten: "Kämpa för frihet. Stå upp för Hongkong" orsakade oerhörda reaktioner från kinesiskt håll.

På bara några dagar raserades NBA:s samarbete med Kina, något som tagit flera decennier för basketligan att bygga upp.

Silver säger att det ekonomiska bortfallet är väsentligt då kinesiska företag har brutit samarbetet med NBA och kinesisk tv inte visar några försäsongsmatcher.

Matcherna är inte tillbaka i tv-tablån i Kina, vi får se vad som händer framöver, säger Silver.
Jag upplever det som att vi hade gjort enorma framsteg när det gäller att skapa ett kulturellt utbyte med det kinesiska folket, och det är vad jag saknar mest nu. Jag är inte säker på vart det här tar vägen.

Silver säger att NBA tydligt tagit ställning för yttrandefriheten, att Morey hade rätt att uttrycka sin åsikt, såväl som Brooklyn Nets ägare Joe Tsai som gett ett kinesiskt perspektiv på händelserna i Hongkong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT