Dopningmisstänkta ryskan – tillbaka på isen

Ryska underbarnet Kamila Valieva tävlade för första gången sedan OS. Ännu en gång förlorade hon mot OS-mästaren Anna Sjtjerbakova.

Kamila Valieva. Arkivbild.

Kamila Valieva. Arkivbild.

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Konståkning2022-03-29 11:59

Tävlingen "Channel One Cup" i Saransk pågick samtidigt som konståknings-VM, där ryska konståkare inte fick vara med på grund av kriget i Ukraina, och där tävlade bland andra 15-årige Kamila Valieva.

Den 25 december testade Valieva positivt på ett dopningstest och på grund av coronapandemin blev provet inte färdiganalyserat förrän 8 februari – dagen efter det ryska laget tog OS-guld i lagtävlingen.

Medaljerna i lagtävlingen från OS har ännu inte delats ut på grund av det positiva dopningstestet och den ryska antidopningsbyrån Rusada har fått sex månader på sig att utreda händelsen. Det ryska laget riskerar att diskas om Valieva fälls.

I "Channel One Cup" tävlade Valieva för laget "Time of Firsts" och hon mötte bland andra OS-mästaren Anna Sjtjerbakova som tävlade för "Red Machine".

Likt OS ledde Valieva efter det korta programmet med poängnen 83,63 medan Sjtjerbakova hade 82,90. Men efter det fria programmet var det OS-mästaren som vann med 176,12 mot Valievas 173,88.

– Jag är så glad att den första tävlingen av Channel One Cup kunde arrangeras, det var en härlig känsla. En fullsatt hall som ger energi när du känner dig trött, säger Valieva till den ryska nyhetsbyrån TASS, enligt Insidethegames.

OS-mästaren Anna Sjtjerbakova meddelade däremot efter tävlingen att hon nu kommer ta en längre paus.

– Jag tror generellt att allting är väldigt kaotiskt och det är inte klart vad som väntar. Jag vill andas ut och sen kommer jag ta ett beslut närmare nästa säsong, säger Sjtjerbakova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!