Beslutet röstades igenom under tisdagen på Internationella skridskounionens (ISU) kongress i thailändska Phuket.
– Det är ett historiskt beslut, säger ISU-ordföranden Jan Dijkema enligt nyhetsbyrån AFP.
Åldersgränsen kommer att höjas gradvis. Säsongen 2023–24 kommer åldersgränsen att vara 16 år och gränsen på 17 år verkställs året därpå.
Totalt röstade 100 länder för beslutet och 16 stycken var emot. Sverige var ett av alla länder som var för en höjning.
– Man ser att det finns ett stort stöd för det här mellan förbunden, säger Helena Rosén Andersson till TT.
Ser flera fördelar
Rosén Andersson är på plats på kongressen i Phuket, och hon anser att det finns många fördelar med beslutet.
– Framför allt blir det bättre förutsättningar för junioråkare att förbereda sig fysiskt och mentalt för tävling på seniornivå. Det leder till en hållbar idrott. Man ska vara tillräckligt mogen mentalt och fysiskt för att ta steget upp att tävla på seniornivå, säger hon.
TT: Finns det några nackdelar med att höja åldersgränsen?
– Nej, det kan jag inte se.
Dopningsskandal under OS
Ett förslag om att höja åldersgränsen för tävlande i seniorklassen från 15 till 17 år fanns redan på ISU:s bord när dopningsskandalen briserade under OS.
Det unga ryska stjärnskottet Kamila Valieva åkte fast för dopning i Peking. Hon stängdes av men efter överklagan fick hon vara med i damernas tävling, delvis på grund av sin ringa ålder. Dopningsutredningen är ännu inte klar.
Josefin Taljegård, som tävlade i OS för Sverige, är även hon för en höjd åldersgräns. Under OS fick hon samma fråga men svarade då att det var en svår fråga eftersom det kunde bli bättre resultat på junior-VM än på senior-VM.
– Men nu har jag reflekterat mer kring det och tycker att det är positivt med höjd åldersgräns. För jag står ju för att vi ska ha en hållbar sport och att man ska kunna hålla på länge, sade Taljegård till TT förra veckan.