Kritiken efter Valievas toppåk: Inte rättvist

Kamila Valieva tävlar vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. Ett beslut som kritiseras av konkurrenterna. –Det är inga rättvisa tävlingsvillkor, säger brittiskan Natasha McKay.

Kamila Valieva gråter efter sitt korta program.

Kamila Valieva gråter efter sitt korta program.

Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Konståkning2022-02-15 19:11

Efter lagtävlingen där Kamila Valieva förde det ryska laget till guld framkom uppgifter om att hon i julas tagit en otillåten hjärtmedicin. Men Idrottens skiljedomstol (Cas) beslutade att låta den ryska 15-åringen fortsätta tävla i OS i Peking i väntan på en fortsatt utredning.

De senaste dagarna har hon varit spelens mest omstridda idrottare. Trots det slog hon till med ett lyckat åk i damernas korta program och leder inför torsdagens friåkningsprogram.

"Får inte den chansen"

Efteråt var flera konkurrenter kritiska.

– Uppenbarligen är det inga rättvisa tävlingsvillkor, och i varje sport bör det vara rättvist, men vi får inte den möjligheten här, säger brittiskan Natasha McKay, som kom på 28:e plats och därmed har tävlat färdigt.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också tagit ett unikt beslut att inte dela ut några medaljer om Valieva skulle ta en pallplats i den individuella tävlingen. Även medaljörerna i lagtävlingen får vänta med att ta emot sina medaljer tills dopningshärvan är avgjord.

– Jag känner sympati för de som hamnar på pallen, men som inte kommer att få ta emot sina medaljer. Det är den viktigaste delen av OS och de får inte den chansen, säger Natasha McKay.

"Stor besvikelse"

Amerikanskan Karen Chen, som var en del av det amerikanska silverlaget i lagtävlingen, är en av de som går miste om att ta emot sin OS-medalj.

– Det är en stor besvikelse. Jag såg verkligen fram emot att stå med mina lagkamrater och dela det ögonblicket. Rätten tog sitt beslut. Det kan inte jag ändra på, säger hon.

Lagkamraten Mariah Bell är också kritisk till hur situationen har hanterats.

– Jag tycker synd om mina lagkamrater. Det verkar fel att straffa människor som har gjort saker på ett korrekt sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!