Krönika: Vad ska fotbollslagen göra nu?

Tävlingssäsongen i fotboll skjuts upp på grund av coronaviruset. Ett väntat besked – som väcker många frågor för våra lokala lag.

Foto:

Sport2020-03-29 21:01

Att vi upplever en märklig tid just nu behöver knappast upprepas. Alla har fått en ny vardag. Även idrottslagen.

För några dagar sedan kom beskedet att tävlingssäsongen i fotboll skjuts upp i två månader. Ett väntat och rimligt beslut. Att spela tävlingsmatcher under de rådande omständigheterna hade inte varit roligt för någon. Det är snarare överraskande att det dröjde så länge innan Svenska Fotbollförbundet och dess distriktsförbund agerade. Där har andra förbund visat större handlingskraft. Samtidigt har jag förståelse för att det är en svår situation för beslutsfattarna, där förutsättningarna förändras nästan varje dag. Vinsten av att hundratusentals människor spelar fotboll och får nyttig motion måste vägas mot riskerna att virussjukdomen sprids.

Räkna med att fotbollens krisplan kommer skärpas ytterligare den närmaste veckan. Regeringens besked att folksamlingar med över 50 personer är olagliga ritar om fotbollskartan ytterligare. Träningsmatcher utan publik? Ja, det kan vi utgå ifrån. Vimmerby IF har redan tagit beslut om det. Fler klubbar lär hänga på. Kan två lag träna samtidigt på samma anläggning? Kanske, så länge inte trupperna är för stora. Sammandrag för ungdomslagen? Nej, troligtvis inte.

De senaste dagarna har jag pratat med många fotbollsledare. Den samlade bilden är att det finns en irritation mot beslutet att inte tillåta seriematcher, samtidigt som det är okej att samma lag möts i träningsmatcher. "Det borde vara allt eller inget", är en vanlig åsikt.

Som alltid går det vrida och vända på den frågan och hitta olika argument för om förbundet gjort rätt eller fel. Jag tror att vi slipper den debatten snart. Om läget i Sverige förvärras ytterligare, vilket är troligt om vi kollar på utvecklingen i andra länder, kommer även träningsmatcherna ställas in. Det känns mest som en tidsfråga. Bara den här helgen ställdes flera lokala matcher in – på klubbarnas initiativ.

I nuläget finns det inget klart besked om när seriepremiärerna kan äga rum. Förmodligen dröjer det till framåt midsommar, när serierna brukar "vända" i vanliga fall.

Det är elva-tolv veckor dit. Frågan är hur lagen ska lägga upp träningen nu? Som bekant har vi redan en lång försäsong i Sverige. Nu blir den gigantiskt lång.

Att bara köra på som vanligt med träningar och träningsmatcher låter inte speciellt spännande i mina öron. Nej, som spelare hade jag föredragit ett uppehåll i några veckor. För att samla ny motivation i den här unika och svåra situationen. Därefter skulle det passa bra med någon form av lokal träningsserie – så länge reglerna tillåter. Under måndagskvällen träffas klubbarna i Vimmerby kommun för att diskutera hur en träningsserie skulle kunna utformas.

Till sist: Under helgen var det ett spelbolag som var på plats i Vimmerby och erbjöd livespel på lokala träningsmatcher. Bland annat VIF Dam–Rödsle och FBSK–Lojal. Ett tydligt exempel på att ingenting är normalt längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!