Det här var helt galet, Vimmerby! • Osannolikt slut

Hur ska man sammanfatta det här i en krönika? Jag vet faktiskt inte. Det var så mycket som hände, med så mycket svängningar – och med så mycket känslor. Det här var helt jävla (ursäkta svordomen) osannolikt. Helt galet! Att kaptenen, fanbäraren och ikonen Jakob Karlsson avgjorde med en (!) sekund kvar att spela. Allt inför en totalt hänförd och segerrusig VH-klack.

VH-jubel efter 1-0.

VH-jubel efter 1-0.

Foto: Jens Lidesjö

Krönika2024-04-18 23:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tisdags skrev jag i en krönika att segern mot Kristianstad var som ett välskrivet, välregisserat manus, med det perfekta slutet sett med VH-ögon.

Vad var då det här...?

Tre nivåer till – minst. 

Allt, ja nästan allt, tydde på att den allsvenska drömmen dog för Vimmerby den här torsdagskvällen i Renew Arena i Upplands Väsby.

Blott 2.08 före slutet fick Brödernas/Väsby chansen i powerplay, samtidigt som Kristianstad ledde uppe i Hudiksvall. 

Då vände precis allt, på bara någon minut. 

Väsby satsade allt på ett kort, tog ut sin målvakt i jakten på ett nödvändigt segermål, VH blev fulltaligt, kapten Karlsson skrinnade ut på isen från utvisningsbåset, fick pucken serverad i mittzon och la kyligt in pucken i mål i matchminut 59.59!

En gång till, 59.59!

Sen utbröt vilda scener, på isen och på läktaren som var välfylld med VH-supporters. Ingen verkade fatta eller förstå vad som precis hade hänt. Hur kunde Vimmerby vinna det här, i det läget? Känsloyttringarna var därefter när allt gick upp för dem att VH faktiskt hade vunnit detta otroliga drama. 

Spelare och fans var galna av lycka. Det skanderades "VH, VH, VH" så det dånade över hela Väsby. Självaste Joey Tempest, Väsbysonen och frontfiguren i Europe, hade nog inte kunnat ta ton så högt och med den innerliga känsla av lycka som Vimmerbysupportrarna presterade den här aftonen.  

Det var världsklass. 

Mitt i allt stod Jakob Karlsson, hjälten. När han efter en stund åkte fram mot supportrarna och drog igång "gult och svart" växte ljudstyrkan ännu ett snäpp – om det nu var möjligt.  

Snacka om att fansen fick valuta för den långa resan upp till norra delarna av Stockholm. Det var värt allt. 

När det värsta segerruset lagt sig stod det också klart att Hudiksvall kvitterat mot Kristianstad – och senare avgjort till 5–4 på straffar. 

Det innebär att Kristianstad och VH har samma poäng, 17, inför den avslutande omgången. Bakom dem skuggar Hudik, bara en poäng bakom. 

Behöver vi säga mer än så. 

På lördag ska allt avgöras.

Om allt går vägen kan VH vara ett allsvenskt lag när eftermiddagen övergår till tidig kväll. 

Smaka på det. 

Ingenting, absolut ingenting, verkar vara omöjligt för detta Vimmerby Hockey.