Som att få en flashback till 1990 – men ändå inte

1–2, 1–2, 1–2. Ni som är något äldre får säkert direkt en flashback till vad de siffrorna står för. Just det, Sveriges resultat i gruppspelet i VM i fotboll i Italien 1990. Om vi säger 0–2, 0–2, 0–2, 0–2, 0–2 så är inte kopplingen lika självklar.

Torbjörn Allvin krönikerar om Vimmerby Hockeys tunga facit i Hockeyettan.

Torbjörn Allvin krönikerar om Vimmerby Hockeys tunga facit i Hockeyettan.

Foto: Haris Dreco/Arkiv

Krönika2022-10-18 16:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senare står för Vimmerbys tunga öppningar i Hockeyettan så här långt. I alla fem inledande matcher har VH hamnat i underläge med just 0–2. Den trenden måste brytas. Helst mot Kallinge på onsdag. Det håller såklart inte i längden att ständigt hamna i uppförsbacke – och sedan få slita och jobba stenhårt för att komma ifatt. 

Är det då en tillfällighet att det blir så här, i match efter match?

Både ja och nej, tycker jag. Mot Tyringe och Troja är det inte så mycket att säga om. Båda lagen var bättre än Vimmerby inledningsvis. I de tre övriga...? Nja. Mot Nybro senast var jag nästan chockad över hur bra VH var i den första perioden. Solklara seriefavoriten blev fullständigt överkört och manglat i den första perioden inför sin hemmapublik på Liljas Arena. Det var nästan så att man fick nypa sig i armen. 17–2 (!) i skott för VH, vilket också speglade spelövertaget på ett bra sätt. Det var bildligt talat ett lag på banan. 

Ändå: 0–1 i näbben när perioden summerades. 

Vi ska inte tro annat än att det diskuteras, funderas, analyseras varför Vimmerby gång på gång hamnar i de här situationerna och att målen inte trillar in. Självklart är det så att tränarparet Sylvegård/Jones och spelarna själva gör allt för att inte 0–2 ska blinka rött på resultattavlan i varje match. 

Vad är då lösningen? Enligt mitt tycke så kommer många gånger avsluten i fel lägen. Varför ska man ta de här "standardskotten", där chanserna att pucken går in är ytterst liten procentuellt? Var lite mer kalla, passa hellre en extra gång och vårda avsluten på ett bättre sätt. Om man nu måste ta de här skotten i svåra lägen, se då till att det finns "trafik" framför motståndarkassen. Det är något som verkligen måste analyseras och diskuteras, vilket jag utgår ifrån att det också görs. 

Tyvärr hör man redan nu att det börjar knorras över uteblivna resultat. Fyra raka torsk och en plats i bottenskiktet på tabellen. Vad man ska ha med sig in i den här säsongen är att lagbygget delvis har tagit annan form, med fler yngre spelare i början av sina karriärer och med färre "stjärnor". Det måste helt enkelt få ta sin tid och det går inte att ha riktigt samma höga kravbild på det här laget, den här truppen, som funnits under ganska lång tid nu. Inte än. 

Men det är klart, ska det givna målet om att åter komma  topp-fem nås, måste snart segrarna komma. 

Att göra det första målet mot KRIF vore ju en bra början...