Far fram som ett frustande ånglok – bästa läget

Det är lätt att bli fartblind. Tja, inte när man åker i min röda Nissan Micra förstås, den går inte så snabbt, men väl när man följer Vimmerby Hockey. Inget lag hänger med i den högt uppskruvade farten och segrarna staplas på hög. Nu är det nästan som att man räknar med att laget ska vinna varje match. Ungefär som på Ingemar Stenmarks tid alltså.

Vimmerby Hockey har levererat på en otroligt hög nivå den här säsongen.

Vimmerby Hockey har levererat på en otroligt hög nivå den här säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2024-01-23 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få se nu.

Hur många segrar är vi uppe i nu? Om vi suddar ut 0–6-förlusten mot Kristianstad (vi ser det som en plump i det annars snudd på perfekta protokollet) har VH 14 vinster på de senaste 15 kamperna. Det är ett näst intill osannolikt bra facit i den hårda konkurrensen.

Mycket har hänt sedan Sylvegårds mannar torskade nio raka matcher i grundserien förra hösten.

Då var VH i en uppstartsfas med ny tränare och nytt spel.

Vimmerby har blivit ett monster att möta. De vinner oavsett om spelet hackar och sjukdomar härjar i laget.

Maskineriet bara tuffar på, till synes helt outtröttligt och med en fysik som inte motståndarna kan matcha över 60 minuter.

Vi kan också se det som att sportchefen Pelle Johansson lyckats mycket bra och visat fingertoppskänsla i värvningarna, trots stramare spelarbudget. När vi nästan avverkat halva Allettan har Vimmerby skaffat sig ett bra läge inför den andra halvan. De toppar just nu tabellen fem pinnar före en trio med Kristianstad, Halmstad och Dalen.

Ingenting, absolut ingenting, tyder på att ångloket VH ska tappa i fart. Det tror jag trotjänare som Pelle Ström, Jakob Karlsson och Anton Carlsson är en garant för. De om några vet hur lätt det kan vända om självförtroendet börjar svikta en aning, skärpan mattas av med några procent och då inte jobbet tas fullt ut, i varje match.

Om det sedan räcker ända till att bli topp-två och därmed gå direkt till semifinalplats och sista steget mot en kvalserie, återstår att se. Dit är det fortfarande mycket långt. Men allt sammantaget. Ett bättre läge än så har nog mig veterligen aldrig Vimmerby haft. Segrarna bara staplas på hög, spelet sitter och det finns inga direkta svagheter i laget.

Jag ser dem i alla fall inte.

Det enda jag i så fall kan tycka är att det finns procent att höja sig när man värderar lägena offensivt. Till skillnad från de flesta andra tycker jag att det skjuts för mycket. Jag är så långt ifrån att stämma in i den ständiga uppmaningen från läktarhåll: "Skjut, skjut", så fort minsta läge ges. Istället tycker jag ofta de ska passa en gång till för att skapa ett ännu bättre läge. Här finns utvecklingspotential.

Härnäst: Karlskrona hemma, på onsdag.

En ny härlig utmaning för Vimmerby. Och märkligt nog får man i det här läget faktiskt säga att Karlskrona, en av de absoluta seriefavoriterna, slår ur underläge. Detta Karlskrona med höga ambitioner inför säsongen, som misslyckats helt i Allettan så här långt.

Möjligtvis att KHK ändå börjar hitta formen. De vann klart mot Visby senast och tog poäng dessförinnan mot både Mariestad och KRIF.

Vimmerby har vunnit de två tidigare matcherna den här säsongen, toppar tabellen och har en osannolik form.

Risk för att bli fartblind...? Nja, det är trots allt det forna elitlaget Karlskrona det handlar om. Det är ingen halvsargad röd liten Nissan Micra med begränsade fartresurser vi snackar om här, utan något helt annat.

Till sist:

Tack "Mums-Mums" (Måns Zelmerlöv) och Carolina Klüft för att ni ledde Idrottsgalan galant, enligt mig alla fall. Det är annars så vanligt att programledare av den här typen av galor får utstå mycket kritik, av någon anledning. Av mig får de högt betyg.

Freddie Ljungberg, som förbundskapten. Kan det vara något? Jo, faktiskt. Ju mer jag tänker på det.

• Nu till något jobbrelaterat! Om ni har svårare att hitta till Sporten efter att vi gjort om på sajten? Lugn, gå in på innehåll och klicka vidare.

• Det var länge sen sist, men har precis avverkat fem kilometer på ett löpband. Kul, faktiskt, men vi får se vad min rygg och mitt ena knä tycker i morgon?

• Jag har skrivit det tidigare, gör det igen. Jag kan nästan inte titta på handboll och de svenska lagen i de stora mästerskapen. Det är för nervigt helt enkelt, det svänger hela tiden, fram och tillbaka och man slits verkligen mellan hopp och förtvivlan. Frankrike i semi, hur fasen ska det gå? Om jag kommer att titta? Jag vill, men det är högst osäkert om jag kommer följa hela matchen, allt hänger på vad som händer. Palicka, vilken hjälte. Nästan i klass med Daniel Ståhl.

Onsdag kväll TV-sänder vi som vanligt Vimmerbys hockeymatch. Och på lördag kan ni se futsal-KM i Hultsfred direkt på vår sajt. Det är första gången turneringen avgörs.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om