Fem punkter från VH:s dramatiska derbyförlust

Vimmerby hade greppet – men förlorade. Michael Nordin har plockat ut fem punkter från lördagens dramatiska match i Nybro.

Foto: Michael Nordin

Krönika2020-12-27 13:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Hockeyettans mest omtalade match. Egentligen skulle Nybro och Vimmerby ha mötts den 25 november. Så blev det inte. VH vägrade spela och vände spelarbussen i sista stund, efter flera bekräftade fall av covid-19 i truppen. Det blev en uppmärksammad händelse i Hockey-Sverige som till slut avgjordes i tävlingsnämnden. Där fick Vimmerby rätt. Istället för walkover blev det omspel. När matchen väl spelades i lördags vann Nybro efter stor dramatik. Därmed är två sviter intakta: 1) Vimmerby har det förtvivlat svårt mot topplagen den här säsongen. 2) Nybro vann igen. Det var femte raka triumfen mot Vimmerby i seriesammanhang. För att hitta den senaste VH-segern får vi backa bandet till hösten 2018, när Martin Pärna gjorde två mål i 5–3-segern hemma i Vimmerby ishall.

2) Special teams avgjorde. I början av serien var det här Vimmerbys paradgren. Det är det inte längre. Mot Nybro hade VH tre numerära överlägen i mittperioden utan att göra mål. Spelmässigt såg det helt okej ut, men det gav ingen utdelning. Nybro fick två powerplay i den tredje perioden och gjorde mål båda gångerna. Med andra ord var spelet i special teams helt avgörande.

3) Bra insats – trots förlusten. Från matchminut 10 till 45 var Vimmerby det klart bättre laget. Vi fick se ett rörligt och kreativt anfallsspel som kunde/borde ha resulterat i fler mål. I det skedet av matchen gav Nybro ett oväntat blekt intryck. VH hade full kontroll – fram till utvisningarna. Det var stjärnvärvningen Eero Savilahti som visade vägen när han snyggt reducerade till 2–3 i powerplay. "Eero har precis de egenskaperna som vi behöver. Han håller sig framme när det bränner till i offensiv zon och är van vid att prestera i utsatta lägen", sa Nybro-tränaren Mikael Tisell efter matchen.

4) Backen briljerade. Inför den här säsongen värvade Vimmerby nio nya spelare. Olle Hellström från Kiruna var den kanske största doldisen. Med facit i hand kan vi konstatera att det var en klockren värvning. Tillsammans med backkollegan Linus Ljung är Hellström en av seriens bästa spelare när det gäller den viktiga plus/minus-statistiken. Mot Nybro glänste 23-åringen i offensiv zon. Han frispelade både Johan Schreiber (1–1) och Todd Winder (1–3) med smarta passningar. Däremellan gjorde Olle Hellström sitt första mål i VH-tröjan med ett långskott i krysset. Det enda problemet var att hans jättematch inte räckte till seger.

5) Upplagt för rysare. Tre poäng mot Nybro hade gett Vimmerby ett drömläge inför avslutningen. Nu är det mer ovisst. Kommer VH gå till Allettan? I nuläget känns det som fifty-fifty. Det går rita upp flera olika scenarier. Mycket hänger på matchen mellan Kallinge och Mörrum som spelas under måndagskvällen. Om Mörrum förlorar räcker det med fyra poäng. Då är oddsen mycket goda sett med VH-ögon. Men om Mörrum vinner under ordinarie tid blir det tuffare. Då måste troligtvis Vimmerby plocka sju poäng mot Hanhals (H), Kalmar (B) och Halmstad (B).