Fem punkter inför länsmötet mellan Nybro och VH

Det är snabba ryck i hockey. Så sent som i onsdags spelade VH borta mot Mörrum. På fredag väntar en tripp till Nybro. Här har vi satt fem punkter inför länsmötet.

Foto: Arkiv

Krönika2022-10-13 17:28

1) EFFEKTIVITETEN

VH har gjort 2.25 mål i snitt på de fyra inledande matcherna. Snittet borde ha varit bättre. Med en effektivitet på 7,89 procent mål på skott mot mål är det bara Troja som är sämre så här långt. Vimmerby har skjutit 114 skott på mål – och gjort nio mål.

2) SE UPP MED 1

Robin Johansson är förmodligen seriens bäste målvakt. Han har inlett säsongen starkt och är föga överraskande i topp i målvaktsligan sett till räddningsprocent. Johansson har skyhöga 96,64. Seriefavoriten Nybro har släppt in minst mål efter fyra omgångar. Bara sex till antalet. Kombinationen starkt målvaktsspel och säkert försvarsspel är nyckeln till den låga siffran. Då ska man också ha i beräkningen att Nybro mött tre andra topprankande lag; Troja/Ljungby, Kalmar och Karlskrona – och har besegrat dem alla. Enda plumpen hittills är något anmärkningsvärt den borta mot nykomlingen Tyringe. 

3) SE UPP MED 2

Oj, vilket stjärnspäckat gäng Nybro har i vinter. Inte konstigt alls att de i mångas ögon är det självklara valet att ta hem den södra serien. Det är nästan bara att välja och vraka om vi ska ta ut fem spetsspelare. Här är några av de hetaste: Nikolai Skladnichenko, Adam Persson, Eero Savilahti, Hannes Johansson och Juho Liuksiala. Det väller av potentiella matchvinnartyper. Tittar vi till offensiven så här långt har Vikings faktiskt "bara" mäktat med tio mål, vilket är ett bättre än Vimmerby. 

4) SNABBARE I TANKEN

Det här är lite motsägelsefullt, det kvittar. Många gånger tycker jag att hockeylag generellt har för bråttom, inte minst i uppspelsfasen. Istället för att vårda pucken en aning i alla fall, är det ofta fullt blås framåt som gäller. I alla lägen. Det är liksom bara så det ska vara. Tyvärr är tempot vissa gånger för högt uppskruvat, med följd att det blir hafsigt och många enkla misstag, särskilt i passningsspelet. Som i allt annat handlar det om att värdera varje situation för sig. 

Där jag vill att det ska gå snabbare är när det ska vändas spel då VH blivit nertryckta. Här blir det ofta alldeles för mycket pucktittande av samtliga fem utespelare, istället för att någon forward har blicken uppe, vrider på huvudet och är på "språng" framåt i tanken och är alert när pucken är på väg att erövras. Det är sällan vi ser frilägen eller två-mot-ettor. Mot Nybro tror jag att supersnabba spelvändningar är en mycket viktig nyckel. 

5) UNDVIK MARDRÖMSSTARTERNA

0–2 mot Tyringe. 0–2 mot Troja. 0–2 mot Kalmar. 0–2 mot Mörrum. Ni ser. VH har fått tunga starter målmässigt i varenda match så här långt. Det är kostsamt och något som laget inte har råd med framöver – och knappast mot Nybro. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!